Het Gelders stelsel van omgevingsdiensten is niet toekomstbestendig en moet verbeterd worden. Het rapport beschrijft verschillende knelpunten in het stelsel van samenwerkende omgevingsdiensten.
‘We moeten deze knelpunten aanpakken, zodat we de leefomgeving van inwoners beter beschermen. Dat doen we samen met gemeenten en omgevingsdiensten." “Samen met onze partners gaan we deze knelpunten aanpakken, zodat we ons milieu en de leefomgeving van inwoners beter kunnen beschermen", zegt gedeputeerde algemeen bestuur Jan Markink.
Knelpunten in het Gelders Stelsel
In Gelderland zijn 7 omgevingsdiensten. Ze voeren vergunningverlening, toezicht en handhaving uit voor de gemeenten in hun regio en werken daarin deels samen. De provincie heeft deze taken sinds 2 jaar belegd bij de omgevingsdienst Arnhem (ODRA) en de omgevingsdienst Nijmegen (ODRN). In een onderzoek naar dit stelsel werden bestuurders en directeuren van de omgevingsdiensten geïnterviewd. Daarnaast zijn de nodige documenten bestudeerd.
- Zo kwamen een aantal knelpunten naar voren:
- Taken en bevoegdheden komen niet altijd overeen.
- Communicatie verloopt niet zoals het hoort. Zowel van omgevingsdiensten naar gemeenten als tussen de omgevingsdiensten onderling.
- Door een tekort aan gekwalificeerd personeel zijn er werkachterstanden.
- In de samenwerking van omgevingsdiensten is onvoldoende vastgelegd wat de verplichtingen en taken zijn.
Rol van de provincie
Het rapport stelt ook dat de provincie meer zou moeten doen als coördinator van het stelsel. Bijvoorbeeld door grote opgaven zoals de energietransitie en milieucriminaliteit op de agenda te zetten. Daarnaast adviseert het rapport de provincie om deel te nemen aan bestuursvergaderingen van alle Gelderse omgevingsdiensten. Op dit moment neemt de provincie alleen deel aan bestuursvergaderingen van de ODRA en ODRN, die de provinciale taken uitvoeren.
Toezicht verbeteren
De provincie wil samen met gemeenten en omgevingsdiensten verder onderzoeken hoe het stelsel robuuster en slagvaardiger kan. Dit traject zal worden begeleid door een extern bureau. Dit rapport, maar ook het eerdere rapport van de commissie van Aartsen zijn hierin belangrijke bouwstenen. Daarbij neemt de provincie het advies ter harte en nemen wij de komende tijd deel aan vergaderingen van de zeven omgevingsdiensten.
De afgelopen jaren werd er al hard gewerkt om de kwaliteit van het toezicht, de handhaving en vergunningverlening (vth) in Gelderland te verbeteren. Daarom centreerde de provincie haar taken 2 jaar geleden bij de ODRA en de ODRN. Mogelijk gaan ook gemeenten hun complexe bedrijven geconcentreerd onderbrengen.
Intern onafhankelijk onderzoek
Provincie Gelderland laat periodiek intern onderzoek doen naar het verloop van een beleidsonderdeel. Afgelopen jaar richtte dit onderzoek zich op het Gelders stelsel van omgevingsdiensten en de provinciale betrokkenheid daarbij.