Gelderland verduurzaamt 5.700 sociale huurwoningen

Wij zetten €20 miljoen in voor het verduurzamen van sociale huurwoningen. Meer dan 150 projecten van woningcorporaties ontvangen een bijdrage voor de isolatie van woningen. Voor elke euro van de provincie leggen de woningcorporaties €10 bij. Zo eindigen 5.700 sociale huurwoningen 3 klassen hoger op het energielabel.
Gelderland verduurzaamt 5.700 sociale huurwoningen
Gepubliceerd op: 19-mei-2022

We willen de verduurzaming van sociale huurwoningen in Gelderland versnellen. Door deze stimuleringsregeling krijgen huurders met een kleine beurs een gezonder huis én een lagere energierekening.

Aldus Peter Kerris, Gelders gedeputeerde wonen. 

Gelderland energieneutraal

In Gelderland zijn nog veel woningen met een laag energielabel. Deze woningen zijn slecht geïsoleerd, waardoor de huurder teveel aardgas stookt. Met onze steun gaan 5.700 sociale huurwoningen 3 labels omhoog in energieklasse. En de woningen worden aangepast voor een aansluiting op het warmtenet of een warmtepomp.

Met het verduurzamen van zoveel sociale huurwoningen zetten we een belangrijke stap naar een energie neutrale provincie. In 2030 moeten alle lage energielabels de deur uit zijn in Gelderland.

Zegt Jan van de Meer, gedeputeerde Energie.

Van Apeldoorn tot Nijmegen 

De 150 renovatieprojecten zijn verspreid over de provincie. Voorbeelden zijn de renovatie van woningen in de Wolfskuil in Nijmegen (130 woningen), De Sikkel en het Hof van Orden in Apeldoorn (221 woningen), de Grote Beer in Ulft (56 woningen), de Julianastraat in Wageningen (75 woningen), de Oranjebuurt in Hoevelaken (77 woningen), De Hovenkamp in Epe (38 woningen), seniorenflat Rivo Porto in Wijchen (92 woningen), Stadsdennen in Harderwijk (133 woningen), de Ridderstraat in Tiel (50 woningen) en Schipholplein in Arnhem (200 woningen).

Van Woonstede tot Woonwaarts

Meer dan 30 Gelderse woningcorporaties zijn betrokken bij de verduurzaming van al deze sociale huurwoningen. Van Woonstede en Portaal tot Vivare en Woonwaarts. Deze verduurzaming is erg belangrijk. Zo vertelt Marco de Wilde van Woonstede:

Verduurzaming van onze huizen vinden we enorm belangrijk. Het draagt bij aan een lagere energierekening voor onze huurders. Dat kunnen zij in deze dure tijd erg goed gebruiken. Ook ervaren huurders na de verbeteringen meer comfort, omdat we de huizen goed isoleren. We zijn erg blij met de bijdrage van de provincie, wat deze dure ingrepen mede mogelijk maakt.

De woonlasten stijgen niet

In de stimuleringsregeling is als voorwaarde opgenomen dat de woonlasten voor de huurder niet mogen stijgen, na de aanpassing van de sociale huurwoningen.