Gelderland op de bres tegen hittestress

12 groene speelplekken in Oldebroek, een koelte-eiland in Zaltbommel en drinkwaterpunten in Lichtenvoorde. 3 voorbeelden van de 65 projecten, waarmee Gelderse gemeenten de hittestress te lijf gaan in onze dorpen en steden. Provincie Gelderland zet ruim € 4 miljoen in voor de uitvoering van deze hitteprojecten.
Gelderland op de bres tegen hittestress
Gepubliceerd op: 25-augustus-2022

Gedeputeerde Peter Kerris: “Het wordt steeds heter en droger in Gelderland. Deze zomer zijn alle hitterecords weer verbroken. Meer groen en minder steen is nodig om hittestress te lijf te gaan. Deze hitteprojecten zorgen we voor meer groene en koele plekken in onze dorpen en steden.”

Hittestress

Gelderland wordt steeds warmer. Dit is niet alleen slecht voor de natuur, maar raakt ook de gezondheid van onze inwoners. Hittestress kan vermoeidheid, uitdroging en ademhalingsproblemen veroorzaken. Vooral onder ouderen en kwetsbare groepen. Hittestress kan dodelijke gevolgen hebben. Volgens het CBS zorgen hittegolven voor honderden extra sterfgevallen, vaak door uitdroging. 

Groene speelplek

Met steun van de provincie gaan 32 gemeenten de strijd met de hittestress aan. Zo richt gemeente Oldebroek met het waterschap 12 groene speelplekken in. Met meer groen en minder steen. Dit zorgt voor verkoeling en dat water wordt vastgehouden om droogte tegen te gaan. Deze waterspeelplekken moeten ontmoetingsplekken worden voor de hele buurt. 

Koelte-eiland

In Zaltbommel vormt de gemeente het Bachplein om tot een ‘koelte-eiland’ in de stad. Het Bachplein ligt in een sterk versteende wijk. Ze vervangen de huidige speelplaats door een park met veel groen en water. Het Bachplein is onderdeel van een grotere verkoelingszone waarbij eveneens de tuinen en de openbare ruimte van de omringende woningen worden aangepakt. 

Drinkwaterpunten

In Lichtenvoorde gaat de gemeente bezoekers van het Remisepark met QR-codes voorlichten over biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het Remisepark wordt een koele plek in het dorp met veel bomen, planten en drinkwaterpunten. De bewoners worden nadrukkelijk betrokken bij de vergroening van het park. 

Provinciale Staten 

Provincie Gelderland steunt projecten om hittestress te voorkomen en helpt gemeenten met het maken van hitteplannen. Provinciale Staten nemen 28 september 2022 een definitief besluit over de financiering van de hitteprojecten.