Gelderland laat zich zien als regenboogprovincie

Na de succesvolle EuroGames van 27 tot en met 30 juli 2022 in Nijmegen, laat Gelderland zich ook buiten haar provinciegrenzen zien als regenboogprovincie.
Gelderland laat zich zien als regenboogprovincie
Gepubliceerd op: 4-augustus-2022

Provincies Gelderland, Noord-Holland en Limburg varen zaterdag 6 augustus 2022 samen mee met de 25ste editie van de Canal Parade tijdens Amsterdam Pride. 3 provincies op 1 boot, met dezelfde boodschap: wij zijn regenboogprovincies. Zo laten we zien waar we voor staan: een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en mee kan doen. Gelderland is sinds 2016 regenboogprovincie en we zetten ons in voor meer veiligheid en acceptatie van LHBTIQ+ inwoners.

Persoonlijke verhalen

Op de provincieboot is er tijdens de Canal Parade plaats voor 20 inwoners uit Gelderland. Ook gedeputeerde Jan van der Meer vaart mee: “We geven Gelderlanders met verschillende seksuele en genderidentiteiten de kans zichzelf en hun persoonlijke verhaal te laten zien. Onze deelname is een statement waar we als provincie en als werkgever voor staan en een podium voor verhalen van onze inwoners. Want door persoonlijke verhalen te delen, ontstaat er vaak meer begrip en acceptatie.” 

EuroGames in Nijmegen

Acceptatie is nog altijd nodig, ook in Gelderland. We waren dan ook trotse gastheer van de EuroGames, het multisportevenement waar iedereen welkom is. Ruim 2.000 sporters uit 41 landen namen van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 juli 2022 deel. Voor velen zijn de EuroGames een feest, voor sommigen is dit sportevenement een noodzakelijke veilige haven. Ook in de Nederlandse sport voelen lang niet alle LHBTIQ+’ers zich welkom. In aanloop naar de EuroGames in Nijmegen brachten we daarom met Gelderland loves to move het thema inclusief sporten onder de aandacht. En met succes. Meer dan 25 Gelderse sportverenigingen haakten aan en maken hun club inclusiever. Gedeputeerde Sport Jan Markink: “Zo zorgen we dat de EuroGames een blijvend effect hebben op onze mooie provincie. Want iedereen die wil sporten en bewegen moet zich welkom voelen. Vandaag en morgen.”