Gelderland in finale met circulair delven Prinsenhof

Provincie Gelderland is met het circulair slopen van Prinsenhof 1 van de 3 finalisten in de Circular Awards. De prijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de week van de Circulaire Economie. 6 februari 2023 maakt juryvoorzitter Jacqueline Cramer de winnaar bekend.
Gelderland in finale met circulair delven Prinsenhof
Gepubliceerd op: 20-januari-2023

Circulair delven: duurzame manier van slopen en bouwen

Door de komst van het nieuwe Huis der Provincie in Arnhem, is het provinciale kantoorgebouw Prinsenhof A overbodig geworden. Het gebouw was moeilijk te renoveren en stond leeg. Daarom is dit gebouw gesloopt. Maar niet zomaar. We hebben gekozen voor een duurzame manier van slopen en bouwen: circulair delven.

Van sloopafval naar hergebruik

In 2022 is het oude kantoor zorgvuldig uit elkaar gehaald, zodat het zo goed mogelijk hergebruikt kan worden. Vrijwel alle vrijkomende materialen krijgen een nieuw leven in nieuwbouw. Vooral het grootschalige 1 op 1 hergebruik van betonelementen is baanbrekend. Maar liefst 92% van het gebouw wordt opnieuw gebruikt. Zo verminderen we het gebruik van nieuwe grondstoffen en besparen 2.400 ton CO2. Momenteel verkennen we met andere opdrachtgevers de mogelijkheden dit vernieuwende circulaire concept verder op te schalen.

Winnaar 6 februari bekend

Tijdens de Nationale Conferentie van de Circulaire Economie, op 6 februari, wordt de winnaar bepaald en rijkt juryvoorzitter Jacqeline Cramer de Circular Awards uit. Er zijn 4 categorieën: Business Large, Business Small, Public en Circular Heroes (personen). Het project Circulair delven Prinsenhof is geselecteerd in de categorie Public. Het thema van de conferentie is Ondernemen voor de Toekomst.

Jan Markink

Pionieren

Met dit unieke project hebben we heel bewust voor een andere, veel duurzamere aanpak gekozen. Van slopen naar circulair delven. Dat vraagt veel pionieren en samenwerking. De lessen die we hier met elkaar leren, kunnen andere partijen als voorbeeld gebruiken. Daar gaan we ons hard voor maken.

Jan Markink

gedeputeerde

[object Object]

Voorbeelden voor hele bouwketen

Minimaal gebruiken en maximaal hergebruiken van grondstoffen, daar draait het om in een circulaire economie. Het circulair delven van Prinsenhof is een prachtig voorbeeld van maximaal hergebruik voor de hele bouwketen. Van lineair bouwen naar een gesloten keten; we hebben laten zien dat het kán en je er ook geld aan kan verdienen. Nu gaat het om het opschalen. 

Helga Witjes

gedeputeerde

Aanwezig zijn bij de prijsuitreiking?

De finalisten van de Circular Awards ’23 pitchen tijdens de Nationale Conferentie voor de Circulaire Economie op maandag 6 februari in Theater de Spiegel in Zwolle over hun project. Het publiek mag vervolgens stemmen op hun favoriet en kiest de winnaars van de Circular Awards. U kunt hier ook bij zijn! Kom naar de Nationale Conferentie om het mee te maken.