Gedeputeerde Staten komt met gezamenlijk statement over stikstofvraagstuk

De onrust onder onze Gelderse agrarisch ondernemers over de aanpak van het stikstofvraagstuk is groot. De afgelopen weken uit zich dat onder andere in de vele demonstraties, maar ook in brieven, mails en telefoontjes die we van Gelderse boeren krijgen.
Gedeputeerde Staten komt met gezamenlijk statement over stikstofvraagstuk
Gepubliceerd op: 14-juli-2022

Daarom komt het College van Gedeputeerde Staten van Gelderland met een gezamenlijk statement over de Gelderse aanpak van het stikstofvraagstuk.

Bekijk hieronder de videoboodschap van gedeputeerde Peter Drenth of lees het volledige statement op de speciale pagina. 

transcriptie

Peter Drenth, gedeputeerde provincie Gelderland: De onrust onder onze Gelderse agrarische ondernemers is groot. U heeft zorgen over uw bedrijf, over de toekomst voor uw kinderen, over uw woonomgeving. Want wat betekenen de nieuwe besluiten in Den Haag over stikstofreductie voor u? Veel van uw verhalen raken mij diep en voel ik me verantwoordelijk voor. Ik begrijp uw zorgen. Zeker als het gaat om de roep om duidelijkheid en zekerheid. Laat één ding duidelijk zijn: Gelderland kan niet en wil niet zonder een vitaal landelijk gebied, met gezonde agrarische bedrijven, levendige dorpen en een gezonde agroketen. Dat is terug te zien in onze Gelderse stikstofaanpak. Wat zijn onze uitgangspunten? Het stikstofvraagstuk gaat niet vanzelf voorbij. We zullen met z'n allen moeten zorgen dat het beter gaat met onze natuur. Iedereen draagt bij aan stikstofreductie: de bouw, de industrie, de landbouw, de logistiek en de natuurpartners. Het is een plan van ons samen. We praten met elkaar, niet over elkaar. We gaan geen agrarische bedrijven onteigenen. Dat is ook helemaal niet nodig voor het halen van de stikstofdoelen. Wel willen we graag boerenbedrijven kopen waarvan de eigenaren zelf aangeven dat ze zouden willen stoppen. Daarnaast willen we een goede en snelle oplossing voor de PAS-melders. De minister heeft aan de provincies gevraagd om binnen een jaar met een eigen plan te komen. En dat kunnen we in Gelderland. We zijn al een heel eind onderweg. We werken verder aan dit plan, zoals u dat van ons gewend bent: met elkaar. Want alleen zo werken we aan een gezond Gelderland met een gezonde natuur en een gezonde landbouw. De Gelderse stikstofaanpak stikstof.gelderland.nl

Volledige statement

Lees het volledige statement van Gedeputeerde Staten.