Extra maaien in mei

Sinds enkele jaren is er in mei een extra maaironde in De Bruuk. Het gaat om 11 van de meer dan 70 hectare grasland. Het maaien gebeurt om de schadelijke effecten van een teveel aan stikstofdepositie tegen te gaan.
een grasveld met hoog gras

Dit teveel aan stikstof zorgt onder andere voor sterke grasgroei waar bijzondere planten - die typerend zijn voor De Bruuk - heel veel last van hebben. Door het maaisel af te voeren, worden de voedingsstoffen uit het systeem gehaald. Dit helpt om de bodem te verschralen. Het maaien gebeurt met een Wetlandtrack: een verfijnde maaier, die als een tondeuse het grasland maait.

De Bruuk is een heel bijzonder gebied. Er komen vegetatietypes voor die in Nederland schaars of verdwenen zijn. Het gebied is beroemd om zijn vochtige blauwgraslanden. Op een relatief klein oppervlak vind je onder andere orchideeën, kleine valeriaan, heide- en moeraskartelblad, Spaanse ruiter, vlo- en sterzegge en klokjesgentiaan. Maaien is nodig om deze planten te behouden. Door het maaisel af te voeren, worden de voedingsstoffen uit het systeem gehaald. Dit helpt om de bodem te verschralen. Daarnaast voorkom je met maaien dat de graslanden op termijn veranderen in bos. De jonge zaailingen van bomen worden namelijk door de maaimachine afgemaaid.

Wetlandtrack: verfijnde maaier

Voor het maaien in De Bruuk wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Wetlandtrack. Deze machine heeft rupsbanden van wel 1,35 meter breed die voorkomen dat de kwetsbare bodem onnodig beschadigt. De rupsbanden verdelen het gewicht waardoor de druk per vierkante centimeter maar een fractie is van een traditionele maaicombinatie. De wijze waarop gemaaid wordt, is ook anders dan anders. Traditioneel wordt vaak gemaaid met maaiers voorzien van ronddraaiende messen. De Wetlandtrack maait met een verfijnde maaier, die als een tondeuse het grasland maait.