Esports Talent Center Gelderland officieel geopend

Op 10 juni 2022 gaf Sport gedeputeerde Jan Markink het startschot voor de opening van het nieuwe Esports Talent Center Gelderland op Papendal. Daarmee ging het Gelderse topsporttraject voor getalenteerde esporters officieel van start.
Esports Talent Center Gelderland officieel geopend
Gepubliceerd op: 10-juni-2022

Jongeren krijgen coaching

Ambitieuze jongeren krijgen coaching van professionele trainers in eRacing, Valorant en FIFA. En begeleiding van voedingsexperts. Esports Talent Center Gelderland is een initiatief van Provincie Gelderland om het bewustzijn onder jongeren over verantwoord gamen te vergroten.

Een walhalla voor gamers

Het Esports Talent Center Gelderland bevindt zich in topsportcentrum Papendal en is uitgerust met de nieuwste gaming apparatuur. Hier krijgen jongeren begeleiding en voorlichting om verantwoord te gamen op topniveau. “Het Esports Talent Center is een waar walhalla voor gamers”, aldus Markink. “We zijn blij dat we hier door het inzetten van rolmodellen binnen esports jonge gamers kunnen inspireren om een gebalanceerd leven te hebben. Met voldoende beweging, slaap, sociale contacten en tijd voor school.”

Online try-outs

De eerste 11 gamers die deelnemen aan het esportstraject kwalificeerden zich vorige maand via online try-outs. "Ik heb de jongeren met name geselecteerd op passie voor het spel”, zegt esport coach Milan de Meij. ”Je moet echt een enorme motivatie hebben, anders kom je er niet.” Milan is met zijn team momenteel wereldkampioen Valorant. Andere trainers zijn Renzo Oemrawsingh voor FIFA en Isaac Gillissen voor eRacing. 

Jan Markink achter een race stuur

Verantwoord gamen op topniveau

Wij willen talentvolle esporters in Gelderland helpen om verantwoord te gamen op topniveau. Als je aan volleybal of voetbal doet, kan je bij de vereniging leren van een coach en speel je samen met teamleden. Jongeren die verder willen komen in esports zitten alleen op hun zolderkamer. Als provincie steunen we talentontwikkeling in de sport, daar hoort esport ook bij. 

Jan Markink

Gedeputeerde Provincie Gelderland

Professionele esport trainers 

Begeleiding van een trainer bij esport is belangrijk volgens Milan. Net als een voetbaltrainer begeleidt hij de dagelijkse trainingen van zijn team, helpt de leden hun kwaliteiten te ontwikkelen en bedenkt de strategie. Maar ook levensstijl is belangrijk. “Esport is ook een denksport. Hoe beter je je voelt, hoe beter je bent.” Naast de esport trainers worden de jongeren ook begeleid door voedings- en lifestylecoaches. Ze komen 1 dagdeel in de week trainen in het Esport Centrum op Papendal en krijgen online begeleiding.

Esports Talent Center Gelderland

Het esport centrum heeft 4 doelen. Naast de begeleiding van jonge Gelderse talenten, geeft het centrum ook voorlichting. Daarnaast gaan de HAN, OnePlanet en Radboud universiteit wetenschappelijk onderzoek doen naar esport. Het 4e doel is innovatie. Esports Talent Center Gelderland is een initiatief van Provincie Gelderland, georganiseerd door Topsport Gelderland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ander partners zijn Vertigo 6, Logitech, House of Esports, Radboud Universiteit, OnePlanet en Papendal. Provincie Gelderland draagt de komende jaren maximaal €500.000 bij om het esport centrum van de grond te krijgen.