Erfgoed Gezocht wint European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022

Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden (Faculteit der Archeologie) hebben een Europese prijs gewonnen. De European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022. Het project Erfgoed Gezocht won in de categorie wetenschap.
Erfgoed Gezocht wint European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022
Gepubliceerd op: 30-juni-2022

Iedereen kan meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Erfgoed Gezocht is een grootschalig burgerwetenschapsproject op het gebied van archeologie. Iedereen kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Duizenden deelnemers speurden de afgelopen jaren op hoogtekaarten van de Veluwe mee naar nog onbekende archeologische resten, zoals grafheuvels, raatakkers (prehistorische akkercomplexen) en houtskoolmeilers (houtskoolverhitters). De enorme hoeveelheid nieuwe informatie die uit het project naar voren kwam, wordt gebruikt om het archeologisch erfgoed beter te beschermen. En het geeft nieuwe inzichten in de prehistorische samenleving. 

Duizenden archeologen in de dop

Ruim 7.000 mensen werkten actief mee aan dit burgerwetenschapsproject. Het winnen van deze prestigieuze Europese prijs is een belangrijke erkenning voor de enorme inzet en het enthousiasme waarmee zij deelnamen. 

Over deze prijs:

Peter Drenth

Wij geloven in vrijwilligers

Provincie Gelderland ondersteunt Erfgoed Gezocht, omdat we geloven in vrijwilligers. Nu het in de praktijk enorm goed aanslaat, ben ik extra trots op dit initiatief. Dit is erkenning voor degenen die belangeloos bijdragen aan het vertellen van het Gelderse verhaal.

Peter Drenth

Erfgoed gedeputeerde