Energiepark Koningspleij officieel geopend

Sinds vrijdag 10 juni 2022 wappert de vlag bij het Energiepark Koningspleij in Arnhem. Wethouder Cathelijne Bouwkamp en gedeputeerde Jan van der Meer van Provincie Gelderland openden het park door samen de vlag te hijsen. Het park bestaat uit drie 3 windmolens en 29.700 zonnepanelen.
Energiepark Koningspleij officieel geopend
Gepubliceerd op: 13-juni-2022

Stroom voor bijna 15.000 huishoudens

De windmolens en zonnepanelen langs de Pleijroute wekken samen 36.000 megawattuur stroom per jaar op. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van bijna 15 duizend huishoudens. De stroom gaat onder andere naar de 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Zij gebruiken het voor openbare gebouwen en straatverlichting. Energiepark Koningspleij is eigendom van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE), Prowind en Sunvest. 

Samenwerken

Samenwerken

Samenwerken in de energietransitie tussen overheid, initiatiefnemers én inwoners leidt tot mooie resultaten. Mooi dat bijna 750 leden van deze energiecoöperatie investeerden in wind- en zonneaandelen.

Jan van der Meer

Provincie Gelderland

Burgers mede-eigenaar

De komst van het energiepark is mede mogelijk gemaakt door inwoners uit Arnhem en omgeving. 566 leden van Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) investeerden in windaandelen en 181 mensen in zonnedelen. Op hun investering ontvangen zij rendement. Een vast bedrag van de opbrengsten uit het windpark gaat in een omgevingsfonds. Jaarlijks gaat het naar schatting om zo´n € 12.000. Omwonenden van het energiepark kunnen een bijdrage krijgen uit het omgevingsfonds. Voor projecten om hun buurt duurzamer te maken.

 

Informatiecentrum met open inloop

Er is een informatiecentrum bij het Energiepark Koningspleij. Hier houden ze voorlichtingsbijeenkomsten voor scholen en groepen. Andere belangstellenden die graag een kijkje willen nemen, kunnen terecht tijdens de open inloopmiddag. Die vindt elke 4e zaterdag van de maand plaats van 14.00 tot 16.00 uur. 

 

Nieuwe windparken zijn belangrijk

We schakelen over op duurzame energie. Dat is hard nodig om te zorgen dat de aarde beneden de 2 graden opwarming blijft. Daarover maakten we niet alleen nationaal en internationaal afspraken, maar ook in de Regionale Energiestrategie (RES). Hiervoor zijn wind- en zonne-energie het gemakkelijkst en snelst beschikbaar. Daarnaast moeten zonne- en windenergie in evenwicht zijn voor een betere verdeling op het elektriciteitsnet. En willen we zo snel mogelijk onafhankelijk zijn van fossiele energie uit het buitenland. In Gelderland hebben we zes RES-regio’s.