‘Elektrisch lessen’ krijgt landelijk vervolg

Elke elektrisch afgelegde autokilometer is er één zonder uitstoot. Daarom zetten we afgelopen jaar rijlessen in een elektrische auto meer op de kaart.
‘Elektrisch lessen’ krijgt landelijk vervolg
Gepubliceerd op: 24-juni-2022

Succesvolle start 

Met het project ‘Les Elektrisch’ stimuleerden we, samen met het Gelders Energieakkoord, rijschoolhouders en aankomende autobestuurders om elektrisch te lessen. Na een succesvolle start krijgt het project nu landelijk vervolg.

Rijles in een auto van nu

‘Les Elektrisch’ ontstond vanuit de gedachte dat het vreemd is dat beginnende autobestuurders nog rijles krijgen in een vervuilende auto, die over 10 jaar niet meer gemaakt wordt. In mei 2021 startte daarom het project waarin rijschoolhouders gebruik konden maken van elektrische leenauto’s voor hun rijlessen. Ook waren er goed bezochte webinars voor de instructeurs en bood de website www.leselektrisch.nl inzicht in de (veelal meevallende) kosten voor de overstap naar elektrische lesauto’s. Het project was een initiatief van provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA). De BOVAG, Vereniging Rijschool Belang (VRB) en Vereniging Elektrische Rijders (VER) ondersteunden het project.

Landelijk vervolg door goede resultaten 

Met het project nemen we de vooroordelen over elektrisch lessen weg en verlagen we de drempels. En dat blijkt succesvol! Al meer dan 100 rijscholen in Nederland stapten over naar elektrische lesauto’s. Landelijk is het onderwerp op de agenda gezet en in de Tweede kamer zijn vragen gesteld. De problemen waar we tegenaan liepen en de mogelijke oplossingen staan in dit rapport. Projectleider Flip Oude Weernink overhandigde het rapport aan staatssecretaris Heijnen. Hiermee geven we het stokje over. Het ministerie gaat het project een vervolg geven en zet de volgende stappen om rijles in een elektrische auto te stimuleren. 

In volle vaart

In Gelderland verwachten we dat 20% van alle auto's in minder dan 10 jaar elektrisch rijdt. We zorgen door verschillende maatregelen dat we in 2030 ruim de helft minder broeikasgassen uitstoten, zoals CO2. Zo voorkomen we dat de aarde verder opwarmt. We zijn hier met elkaar volop mee bezig en moeten vooral de vaart erin houden. Als iedereen de schouders eronder zet, kunnen we nóg een stap verder: Gelderland klimaatneutraal in 2050.