Eerste chloorvrije zwembad geopend

Op 23 maart 2023 is in Nunspeet het eerste chloorvrije binnenzwembad ter wereld geopend. Het innovatieve zwembad is een initiatief van gemeente Nunspeet en lokaal ondernemer Hellebrekers. Wij steunen het project met € 250.000 subsidie en de benodigde ontheffing.
Gepubliceerd op: 23-maart-2023

Vernieuwen in de sport

Om ziekten te voorkomen moet er chloor in zwemwater zitten. Maar chloor kan bij sommige zwemmers ook juist huidirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bovendien is chloor niet goed voor het milieu. Bij het innovatieve nieuwe zwembad De Wiltsangh in Nunspeet wordt het water gezuiverd met Ultrafiltratie en uv-desinfectie. Gedeputeerde sport Jan Markink: “Ik ben blij met dit mooie initiatief waarin gemeente Nunspeet en het bedrijfsleven samen optrekken. We willen sport in Gelderland verduurzamen, daar zijn dit soort innovaties voor nodig.”

Wereldwijde primeur

Er wordt al langer gezocht naar een manier om zwemwater chloorvrij te maken. In Ede is bijvoorbeeld een openbaar buitenbad zonder chloor, De Peppel. Dit is de eerste keer dat een openbaar binnenbad geheel chloorvrij gemaakt wordt. Verantwoordelijk wethouder Mark van de Bunte: “Een mooie primeur hier in Nunspeet. Wat staat er een prachtige accommodatie. Er hebben ontzettend veel mensen aan meegewerkt. We zijn de gemeenteraad dankbaar voor het beschikbaar stellen van het budget.”   

Nieuwe techniek

De nieuwe waterbehandelingstechniek is ontwikkeld door Hellebrekers uit Nunspeet. Uitvinder Maarten Keuten legt uit: “We hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een chloorvrij openbaar zwembad te maken. We zijn veel te weten gekomen over het vuil dat een zwemmer afgeeft en hoe we dit zonder gebruik van chloor uit het water kunnen verwijderen. We bestudeerden en verbeterden daarbij ook de doorstroming van een zwembad. We ontworpen het definitieve systeem met hulp van simulatiemodellen.”

Ontheffing zwemwaterwet

De provincie houdt toezicht op de zwemwaterwet. Om het chloorvrije zwembad mogelijk te maken, gaven we in overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een ontheffing. Om de veiligheid goed in de gaten te houden, controleren we extra bij het zwembad. Ook komt er een bord met de mededeling dat het een bad zonder chloor is.

Het zwembad is onderdeel van het nieuwe energieneutrale sportcomplex Wiltsangh. Het doelgroepenbad van het nieuwe zwembad is geheel chloorvrij en de andere baden chloorarm. Dit is het zwembad van de toekomst, de recreant, de sporter, het zwembadpersoneel en het milieu gaan hierop vooruit!

Dit is het zwembad van de toekomst, de recreant, de sporter, het zwembadpersoneel en het milieu gaan hierop vooruit!

Jan Markink

Provincie Gelderland