Dorpendeal voor Bergharen

Een dorpswinkel geleid door vrijwilligers. Een theetuin voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en een buurtmarkt voor jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt om te werken.
Gepubliceerd op: 14-november-2023

Hiervoor sluit provincie Gelderland een Dorpendeal met de initiatiefnemers uit Bergharen, Stichting Blije Bikkels, en gemeente Wijchen. Met deze Dorpendeal is het nog fijner wonen in Bergharen. 

Mensen kijken naar elkaar om

In leefbare dorpen kijken mensen naar elkaar om en maken ze samen het verschil. In Bergharen slaan 70 vrijwilligers de handen ineen om een buurtsuper te openen en jongeren met een beperking een kans te geven op werk. Met de Dorpendeal geven wij ze een duwtje in de rug!

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil

provincie Gelderland

Buurtsuper en ontmoetingsplek 

Stichting Blije Bikkels zette de 1e stap voor de oprichting van een ‘buurtsuper’ die buurtbewoners leiden. De winkel wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud in Bergharen. Het biedt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om ervaring met werken op te doen.  

Theehuis en een groentekas  

De buurtsuper werkt samen met de Zandloper. Ze bouwen een eigen kas voor groenten, fruit en bloemen. Deze worden gebruikt in de maaltijdpakketten die de buurtsuper verkoopt. Achter de buurtsuper komt een theetuin met een theehuisje. Vrijwilligers en medewerkers werken hier samen. Elke week organiseert de buurtsuper samen met De Zandloper activiteiten. Zoals workshops, knutselen, lezingen en koken. Ook hierbij gebruiken ze de groenten, fruit en bloemen uit de moestuin. Leefbaarheidsgroep Bergharen helpt hierbij. Als alles meezit gaat de buurtsuper in het voorjaar 2025 open. 

Meer dan € 1 miljoen ingezameld 

Maandag 13 november 2023 zetten gedeputeerde Dirk Vreugdenhil, wethouder Bea Schouten van gemeente Wijchen en vrijwilligers van stichting Blije Bikkels hun handtekening onder de Dorpendeal Bergharen in Kulturhus De Zandloper. De Blije Bikkels zamelde ruim € 1 miljoen in voor de buurtsuper. Gemeente Wijchen betaalt € 50.000 en wij nog eens € 250.000.  

Iedereen doet mee! 

Wethouder Bea Schouten: “Gemeente Wijchen vindt het belangrijk dat iedereen goed mee kan doen en zich fijn voelt in Bergharen. Wij zijn erg blij met en trots op de mensen van de Blije Bikkels, dat het gelukt is om zoveel geld bij elkaar te sprokkelen voor dit idee. Bergharen wordt hierdoor echt een stukje socialer.” 

100 Dorpendeals in Gelderland 

In Gelderland voelen wij ons thuis. We kijken naar elkaar om, zijn betrokken en maken samen het verschil. Samen werken we aan sociale verbondenheid in dorpen en wijken. Daar zijn we trots op! Daarom ondersteunen we goede initiatieven uit de samenleving via dorpendeals en wijkendeals. In een dorpendeal werken inwoners, gemeenten en provincie samen aan de sociale verbondenheid in de samenleving. Provincie Gelderland wil de komende 4 jaar 100 Dorpendeals afsluiten om de leefbaarheid in dorpen en wijken te vergroten. Dit idee van Stichting Blije Bikkels is een voorbeeld waar andere dorpen van kunnen leren. 

Lees hier meer over dorpendeals en leefbaarheid