Dode wolf gevonden

Handhavers vonden op de Veluwe een dode wolf. Het dier is onder verdachte omstandigheden aangetroffen in de bossen bij Ugchelen. Het is nog niet duidelijk hoe de wolf om het leven is gekomen en we kunnen menselijke betrokkenheid daarbij niet uitsluiten.
Dode wolf gevonden
Gepubliceerd op: 7-juni-2022

Onderzoek van de politie leverde verder tot nu toe niets op. We vragen mensen die iets gezien hebben of die iets weten, zich te melden. 

Het gaat om een karkas. Onderzoek wees inmiddels uit dat het om een wolf gaat. Het is nog niet bekend welk dier het is; het DNA-onderzoek volgt nog. Het karkas is eind februari van dit jaar gevonden en was in verregaande staat van ontbinding. In verband met het lopende onderzoek is eerder geen informatie gedeeld. 

Strafbaar

De wolf is een strikt beschermde diersoort. Het doden van een wolf is niet toegestaan en strafbaar. Provincie Gelderland is verantwoordelijk voor de Wet Natuurbescherming en houdt hierop toezicht. Daar valt ook de bescherming van wilde dieren onder. Dit is de 2e keer binnen een jaar dat er een wolf is gevonden die onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Er zijn geen aanwijzingen dat er een verband is tussen deze wolf en de dode wolf die eerder gevonden is in Stroe.

Bij toezicht in het buitengebied werken de toezichthouders van de provincie nauw samen met de andere partners van het samenwerkingsprogramma groene handhaving. Dat zijn onder andere terreinbeherende organisaties, gemeenten, waterschappen, politie en marechaussee. 

Wolven in Gelderland

In Gelderland leven ongeveer 20 wolven. De leefgebieden bevinden zich op de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe.

Links

Melding maken

We vragen mensen die iets gezien hebben of die iets weten, zich te melden.