Clemens Cornielje overleden

Op donderdagochtend 17 maart is Clemens Cornielje overleden. Cornielje was commissaris van de Koning(-in) in Gelderland van 2005 tot 2019.
Clemens Cornielje overleden
Gepubliceerd op: 18-maart-2022

Lobith, 10 juni 1958 – Arnhem, 17 maart 2022

Op donderdagochtend 17 maart 2022 is Clemens Cornielje overleden. Cornielje was commissaris van de Koning(-in) in Gelderland van 2005 tot 2019.

Als zoon van een burgemeester kreeg hij de politiek en het openbaar bestuur met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd werd hij lid van de VVD. Van 1983 tot 2005 was het Binnenhof zijn werkterrein. Eerst als politiek adviseur, later als hoofd voorlichting van de VVD-fractie. In 1994 werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer.

In augustus 2005 werd Cornielje benoemd tot commissaris van de Koningin in Gelderland, als opvolger van Jan Kamminga. Van meet af aan trad hij op als boegbeeld van de provincie, waarbij hij zijn liefde voor Gelderland en de natuur nooit onder stoelen of banken stak.
Speciale aandacht had hij voor de integriteit van het openbaar bestuur. Daarbij citeerde hij wijlen Ien Dales vaak: “Een beetje integer bestaat niet.”
Ook streefde hij naar meer vrouwen in het openbaar bestuur. Zo organiseerde hij regelmatig informatiebijeenkomsten voor vrouwen om hen warm te maken voor het burgemeestersambt.
Hij was een aimabel man maar kon ook scherp optreden als de situatie er om vroeg.
Hij maakte zich sterk voor gelijke rechten voor iedereen. Mogen zijn wie je bent en houden van wie je wilt; dat moest mogelijk zijn voor iedereen.

In 2010 werd bij hem een kwaadaardige tumor ontdekt. Daarmee begon een gevecht tegen kanker, een ziekte die op verschillende momenten weer terugkwam. Dankzij zijn vechtlust, in combinatie met experimentele medicijnen, bleef hij tot begin 2019 commissaris. Toen vond hij het tijd worden om plaats te maken voor een opvolger die dan al ingewerkt kon zijn als er na de verkiezingen van dat jaar een nieuw college van GS zou aantreden. Ook dat tekende hem: het belang van continuïteit.

We koesteren warme herinneringen aan zijn grote hart voor de Gelderlanders en Gelderland, zijn aimabele aard, scherpe verstand, humor en tomeloze vechtlust.

Vanaf vrijdag 18 maart 2022 is er de mogelijkheid om het condoleanceregister te tekenen. Dat kan in de Binnenhof van het Huis der Provincie in Arnhem.
John Berends zal tijdens de eerstvolgende Statenvergadering, op 6 april 2022, een In Memoriam uitspreken.