BBB krijgt initiatief en kiest Van Noort als verkenner

De voorlopig gekozen partijen erkennen BBB als winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland. Ook krijgt BBB het initiatief in de verkennende fase.
NB_BBB_initiaftief.jpg
Gepubliceerd op: 20-maart-2023

Dat was de uitkomst van de startbijeenkomst verkennende fase van de onderhandelingen op 17 maart 2023 in het Huis der Provincie. 

Op uitnodiging van John Berends, commissaris van de Koning, en BBB-lijsttrekker Rik Loeters kwamen de 16 partijen bij elkaar die volgens de voorspellingen van donderdag 16 maart zicht leken te hebben op een plek in de Statenzaal. De commissaris dankte de aanwezigen voor het nette verloop van de campagne en voor de manier waarop de partijen de Gelderse politiek de afgelopen weken vertegenwoordigden.

Verkenner

Iedere partij kreeg de kans om te reageren op de verkiezingsuitslag. Na felicitaties voor de winnaars en de nieuwkomers, spraken de partijen af dat BBB de ruimte krijgt initiatief te nemen en een verkenner aan te stellen. Dit weekend werd bekend dat Gert Jan van Noort, jarenlang wethouder en raadslid in Harderwijk, namens BBB de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie gaat verkennen.

Vervolgbijeenkomst

Op woensdag 22 maart 2023 om 14.00 uur is er een vervolgbijeenkomst waarin verkenner Gert Jan van Noort kennismaakt met de partijvertegenwoordigers. Ook deelt BBB de plannen voor het verdere vervolg van de verkennende fase. De bijeenkomst in de Wijsmanzaal is live te volgen via een audioverbinding op gelderland.nl/Statenlive.

Definitieve verkiezingsuitslag

Op donderdag 23 maart 2023 om 10.00 uur maakt het Centraal Stembureau de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland bekend. Deze openbare zitting is in de Statenzaal. Ook deze bijeenkomst is live te volgen op gelderland.nl/Statenlive.