5 winnaars challenge Mijn huis staat in Gelderland!

De challenge Mijn huis staat in Gelderland begon in 2020 met een zoektocht naar geschikte gebouwen en gemeenten die wilden deelnemen. Nu hebben we de challenge feestelijk afgerond! 5 winnende groepen namen 3 februari 2023 een voucher van € 3000 in ontvangst.
Groep mensen op een podium
Gepubliceerd op: 6-februari-2023
Peter Kerris

Van leegstand naar wonen

Maak je woondroom werkelijkheid! Met dit doel zijn we Mijn huis staat in Gelderland gestart. Veel mensen zoeken een betaalbare woning. Tegelijkertijd is er veel leegstand. Met de challenge koppelen we woningzoekenden aan leegstaande gebouwen. Zo zorgen we voor meer woningen, minder leegstand en verduurzamen we buurten en wijken.

Peter Kerris

gedeputeerde Wonen

5 winnaars

5 fanatieke groepen mogen zich winnaar noemen. Zij zijn keihard aan het werk om hun droomlocatie om te bouwen naar woningen. En iedere groep winnaars doet dat op hun eigen manier. 1 groep is zelfs al klaar en woont als woongroep in een verbouwde school. Als dank voor het delen van hun ervaringen en kennis ontvingen alle 5 de groepen een voucher van € 3000. Dit geld kunnen ze weer investeren in hun project.

De challenge bood deze groepen de kans om hun droomwoningen te bouwen. Voor sommige groepen was het zelfs de enige kans om een betaalbare woning in hun eigen dorp te realiseren. Bovendien kregen de groepen dankzij de challenge extra begeleiding die ze anders niet of veel lastiger hadden gehad. Met kennissessies, gesprekken en brainstormsessies met experts hebben de finalisten bovendien hun plannen verrijkt op 3 deelthema’s: energietransitie, leefbaarheid en biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Eindverslag van experts

Voorafgaand aan de finale bezocht een groep experts alle locaties voor een laatste ‘beoordeling’. Tijdens de finale op 3 februari 2023 kregen de winnaars allemaal een eindverslag van deze experts met laatste ‘tips en tops’ voor hun project. Een opvallende overeenkomst van alle groepen vonden de experts het enthousiasme van de deelnemers. Iedereen gaat er vol voor en steekt veel tijd en energie in de projecten. Vaak compenseren ze het gebrek aan kennis door enthousiasme. De experts noemen het ‘hele inspirerende en verschillende voorbeelden van mogelijkheden met leegstaand vastgoed’.

Aan de slag met collectief wonen

Gedeputeerde Peter Kerris: “De gemeenten Oldebroek, Voorst, West Maas en Waal en Rheden hebben vanaf het begin van de challenge hun betrokkenheid getoond en de groepen bijgestaan waar mogelijk. Voor gemeenten is het niet vanzelfsprekend om op deze manier met leegstaand vastgoed om te gaan. Deze wedstrijd laat zien dat het kán; als groep inwoners zelf aan de slag, in nauw contact met de gemeente. Tegelijkertijd leren we via de deelnemers en gemeenten diverse lessen waar toekomstige initiatieven mogelijk baat bij hebben. Ook komen we drempels tegen, waar andere partijen of de Rijksoverheid mogelijk een rol in kunnen spelen, bijvoorbeeld als het gaat om landelijke wet- en regelgeving.”

Oproep aan gemeenten

Ik wil graag de oproep doen aan iedere gemeente om hiermee aan de slag te gaan. Ga op zoek en vind ten minste 1 locatie, gebouw of grond, waar collectieve wooninitiatieven samen aan de slag kunnen.  Zodat het meer gemeengoed wordt om op deze manier als inwoners je eigen woningen en buurt te bouwen.

Peter Kerris

gedeputeerde Wonen

De 5 winnaars

De 5 winnaars van Mijn Huis Staat In Gelderland zijn: 

De huisdieren

 

De Huisdieren

In Dieren bouwen zij een voormalige kleuterschool om naar een woongroep van 7 huisgenoten.

Polder Nijbroek

 

Coöperatie Polder Nijbroek

In Nijbroek bouwen zij een verouderde boerderij om tot 5 (schuur)woningen met een energieveld erachter.

Back to school

 

Back to School

In Appeltern bouwt een vriendengroep een leegstaande basisschool om tot vier woningen.

De Plataan

 

De Plataan

In Wezep komen zorgwoningen voor jongeren met een beperking in de oude basisschool De Klepperbelt.

De Hanze

 

De Hanze

In Maasbommel bouwt een vriendengroep het oude dorpshuis om tot vier woningen.