4 innovatieve projecten met Europees geld van start

Uit het Interregional Innovation Investments (I3) Instrument is een Europese bijdrage van ruim € 35 miljoen beschikbaar voor 4 innovatieve projecten op het gebied van waterstof, gezondheidszorg, 3D-printen en duurzaam textiel.
man in fabriek
Gepubliceerd op: 2-februari-2023

Innovatie uit Oost-Nederland

Naast de Europese bijdrage financiert het bedrijfsleven de projecten voor 30% zelf. Gedeputeerde Helga Witjes is blij met de toekenning van de Europese subsidie aan Hy2Market, RegioGreenTex, HealthChain en 3DP.

Helga Witjes.jpg

Mooi dat deze 4 Oost-Nederlandse projecten gehonoreerd zijn.

Het is niet meer de vraag óf bedrijven met circulariteit, digitalisering en de energietransitie aan de slag moeten, maar hoe ze dat gaan doen. Ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten van Hy2Market, RegioGreenTex, HealthChain en 3DP.

Helga Witjes

Gelders gedeputeerde

Hy2Market wil de samenwerking op het gebied van waterstof tussen Oost-Nederland en Noord-Nederland versterken. Het project richt zich op groene waterstofproductie en waterstofinfrastructuur. Firan (Arnhem), HyET Hydrogen (Arnhem) en Demcon (Enschede) doen mee aan het project.

RegioGreenTex is een initiatief dat de valkuilen van een circulair-economiemodel binnen de textielindustrie in de gehele EU in kaart brengt en verkleint. Wageningen University & Research, Oost NL, Saxcell en het Regionaal Textielsorteercentrum Twente zijn vanuit Oost-Nederland betrokken bij het project.

HealthChain is een vraaggestuurd programma, gericht op digitale oplossingen voor de gezondheidszorg. Aan HealthChain doen Oost NL en ziekenhuis Rijnstate mee. Philips Medical Systems gaat een voucherregeling voor het mkb uitvoeren in (onder andere) Oost-Nederland.

Tot slot is 3DP een project dat zich gaat richten op het optimaliseren van productieprocessen bij 3D-printtechnologie. Aan 3DP doen twee Oost-Nederlandse bedrijven mee: Opiliones (Giesbeek) en Oceanz (Ede).