25 Gelderse producties en festivals ontvangen subsidie

25 grote culturele producties en festivals krijgen subsidie van ons. Het gaat in totaal om ruim € 600.000. Dat geld gaat naar festivals, podiumkunstproducties en producties van beeldende kunst, mode en vormgeving die in 2022 in Gelderland te zien zijn.
25 Gelderse producties en festivals ontvangen subsidie
Gepubliceerd op: 8-april-2022

71 producties vroegen de subsidie aan. Een onafhankelijke commissie beoordeelde ze op artistieke kwaliteit, provinciaal belang, publieksbereik en cultureel ondernemerschap. De beste aanvragen per categorie krijgen subsidie. 

Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht

Bij de aanvragen voor podiumkunsten en producties kreeg het participatief muziektheaterproject ‘Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht’ dit jaar de hoogste waardering. De commissie is onder de indruk van de manier waarop vanuit een historische gebeurtenis verbinding wordt gelegd met maatschappelijke kwesties van vandaag de dag. De kracht van het project is ook vooral dat het de Zutphense inwoners betrekt. Zo doen 1.000 scholieren uit de stad mee. 

Schemerlicht Festival

De commissie gaf het Schemerlicht Festival de hoogste waardering in de categorie festivals. Het festival draait in 2022 om het thema Luchtruim en heeft een programma met installaties, muzikale composities, audio en bewegend beeld waarin kunstenaars, componisten, wetenschappers en toegepaste technologen samenwerken. De urgentie van het thema, de betrokkenheid en de creatieve vertaling naar een festival in de openlucht maken de aanvraag in de ogen van de commissie echt uniek. 

Tekenfestival The Big Draw Gelderland 

Het tekenfestival The Big Draw Gelderland 2022 scoorde het best in de categorie beeldende kunst, mode en vormgeving. Het festival wil op verschillende manieren zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met beeldende kunst. Met het thema kleur verbindt het tekenfestival jong en oud. Dat een tekenfestival een project start voor blinde en slechtziende mensen, bewijst dat er in het programma bijzondere aandacht is voor inclusie en participatie. 

Spreiding over de regio’s 

Voorgaande jaren ontvingen vooral producties en festivals uit Arnhem en Nijmegen subsidie. In 2022 zien we een kleine geografische verschuiving. Bij zowel podiumkunsten als festivals komt in 2022 ruim één derde van het budget terecht bij aanvragen uit de regio. 

Geld voor getroffen cultuursector

De subsidie voor grote producties en festivals stopte in 2021. De culturele sector is door de COVID-19-maatregelen de afgelopen jaren hard getroffen. Gedeputeerde staten van Gelderland kozen er daarom voor om de subsidie nog eenmalig open te stellen en juist nu te investeren in cultuur.