1e boom geplant van Voedselbos de Laar

15 november was gedeputeerde Harold Zoet te gast bij De Jonge Voedselbosboeren in Elst. Samen met hen, heeft hij de eerste schop in de grond gezet voor de ontwikkeling van Voedselbos De Laar, vlak bij Park Lingezegen. Met dit project willen we boeren ondersteunen bij het aanleggen van voedselbossen.
Gepubliceerd op: 20-november-2024

Door bomen en struiken samen te voegen in akkers en weilanden wordt landbouwgrond minder kwetsbaar. Daarom draagt provincie Gelderland graag bij aan dit mooie initiatief. 

20.000 bomen 

Het doel van De Jonge Voedselbosboeren is om een voedselbos te creëren met ongeveer 20.000 bomen. Hierin worden natuur inclusieve akkers (in harmonie met de natuur) afgewisseld met voedselbossen. De opbrengsten zijn bedoeld voor natuurwinkels, supermarkten, restaurants én buurtbewoners.  

In het voedselbos willen boeren noten, zoals amandelen, verbouwen. Maar ook meer exotische gewassen, zoals de Chinese szechuanpeper (Chinese peperstruik). Daarnaast is er ruimte voor traditionele gewassen, waaronder appels, peren en blauwe bessen. Voor gezinnen komt er een aparte pluktuin waar zij deze gewassen zelf kunnen oogsten tegen een vergoeding. Hierdoor leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt. 

Inspirerend

Het is inspirerend om te zien hoe 4 jonge agrariërs samenwerken met hun omgeving, om hun droom te verwezenlijken: een eigen voedselbos.” Op dit moment is er een groep van maar liefst 300 vrijwilligers betrokken bij het opzetten van het voedselbos. 

Harold Zoet

gedeputeerde

Goed voor de biodiversiteit

Voedselbossen dragen enorm bij aan meer biodiversiteit. Leuk om te weten is dat de bomen die nu aangeplant worden in het voedselbos nog niet de soorten zijn waar de boeren in de toekomst voedsel van willen oogsten. De bomen en struiken die nu geplant worden, dienen dus als het ware als fundament voor het voedselbos. Zo trekken struweelhagen insecten aan. En grote bomen - die héél snel groeien – zoals wilgen, zwarte elzen en populieren zorgen voor wind- en zonbescherming: voorwaarden voor de eetbare soorten om een goede start te maken. Daarnaast legden de Jonge Voedselbosboeren 2 poelen aan en verbreedden ze een sloot met natuurvriendelijke oevers. Hier komen veel insecten op af, die op hun beurt weer voor amfibieën en padden zorgen, wat uiteindelijk leidt tot meer vogels. En hoe meer soorten in het bos voorkomen hoe minder de kans dat een van de soorten zich ontwikkelt tot een plaag.

Verkoop grond

Wij verkochten de grond aan deze jonge voedselbosboeren om de uitstoot van het kleitransport voor het project LIFE CO2SAND te compenseren. Met het project LIFE CO2SAND brengen wij samen met Rijkswaterstaat vraag en aanbod van klei samen. Klimaatverandering veroorzaakt lange periodes van droogte of juist overvloedige regenval. Boeren met akkers op zandgrond hebben daar veel last van. Het gebruik van vruchtbare klei kan helpen. Kleigrond vergroot de veerkracht van een zandbodem, waardoor deze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Klei kan zandgrond ook vruchtbaarder maken. Bij de aanleg van natuur, wegen en woningen komt vruchtbare klei vrij. Deze klei is perfect voor het verbeteren van droge zandgronden. 

De foto in de header van dit nieuwsbericht is gemaakt door NCphotography.