Natuurbruggen over N302 en N344

Op de Veluwe komen 2 nieuwe natuurbruggen ten westen van Apeldoorn. Eén natuurbrug komt over de N302 (Kootwijkerweg) en de andere over de N344 (Amersfoortseweg), beide vlakbij Nieuw Milligen en Hoog Soeren. Ze verbinden de Noord- en Zuid-Veluwe weer met elkaar, waardoor dieren veilig over kunnen steken.
De Veluwe wordt weer één groot aangesloten natuurgebied
De Veluwe is door een aantal rijkswegen en 2 provinciale wegen verdeeld in een Noord- en Zuid-Veluwe. Dieren kunnen moeilijk van het ene naar het andere deel. Natuurbruggen (ecoducten) zijn veilige voorzieningen om waardevolle natuurgebieden met elkaar te verbinden.Hierdoor neemt de biodiversiteit toe. Ze zijn voorzien van een dikke laag grond en helemaal begroeid. Zo ziet het er voor de dieren hetzelfde uit als de natuurgebieden zelf. Er liggen inmiddels 10 natuurbruggen op de Veluwe en een groot aantal kleinere faunapassages. Naast grote dieren zoals edelherten gebruiken ook kleine soorten de natuurbruggen. Zoals reptielen, amfibieën en insecten.
N302 en N344 obstakels voor dieren
De N302 en de N344 zijn obstakels voor dieren. In combinatie met de natuurbruggen over de A1 is de natuurbrug over de N344 (Amersfoortseweg) de cruciale ontbrekende schakel in de verbinding tussen de Noord- en Zuid-Veluwe. Daarom wordt dit ecoduct 40 meter breed. De natuurbrug over de N302 (Kootwijkerweg) wordt 30 meter breed. De brug sluit aan op ecoduct Kootwijkerzand. Daarnaast ontlast de brug de agrarische landbouwenclave (Uddel-Elspeet), doordat de dieren eromheen worden geleid. Ook verbetert de verkeersveiligheid, doordat we rasters plaatsen. Er zijn daardoor geen aanrijdingen meer met overstekende dieren, zoals edelherten. Het nieuwe raster leggen we verdiept aan, zodat het landschap haar open karakter houdt.
Benieuwd hoe de natuurbruggen eruit komen te zien? Bekijk de videoimpressie hieronder.
Planning
Vanaf september 2019 voeren we werkzaamheden uit. Naar verwachting worden de bruggen in februari/ maart 2020 ingehangen. De werkzaamheden duren tot en met augustus 2020. Van Spijker Infrabouw BV uit Meppel plaatst de natuurbruggen. Op plekken waar de aannemer werkt, verlagen we de snelheid naar 50 km/uur. Alleen in het weekend dat de aannemer het dek van de natuurbrug plaatst, is er een omleiding. Dit betreft 2 weekenden: het gaat om 2 natuurbruggen op 2 verschillende wegen.
Kijk voor de meest actuele informatie over wegwerkzaamheden en omleidingen op Bereikbaar Gelderland. Hier kunt u ook een gratis e-mailalert instellen.
Samenwerkende partijen
Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Kroondomein Het Loo, gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland werken samen aan het realiseren van de natuurbruggen.
Clemens Cornielje
De natuurbrug over de N302 krijgt de naam 'Clemens Cornielje'. Deze naam staat symbool voor de verbindende kracht van Clemens Cornielje die van 2005 tot 2019 onze commissaris van de Koning was. Op 23 januari 2019 heeft Clemens Cornielje als dank voor zijn grote bijdrage aan Gelderland 'zijn' natuurbrug cadeau gekregen.
Natuurbrug Aardmansberg
De natuurbrug over de N344 gaat Natuurbrug Aardmansberg heten. De Aardmansberg is een 100 meter hoge heuvel in de stuwwal en een van de hoogste toppen op de Veluwe. Volgens een oude sage woonde in de Aardmansberg al eeuwen een kwaadaardig aardmannetje dat voorbijgangers angst aanjoeg. Hij zou wonen in een ondergronds gangenstelsel.
Contact
Stel uw vraag via het vragenformulier of neem telefonisch contact op via 026 359 99 99.