Maak uw sportpark groener

Een sportpark is goed voor uw lichaam en geest. Maar wist u dat mensen makkelijker gaan sporten en er sneller terugkomen als zo’n park ook natuurlijk groen is? Extra pluspunt: groene sportparken verbinden leefgebieden van planten en dieren. Doe de Ecocheck en maak uw park groen.
sportveld met doel en bloemenveld

Groen op weg met de Ecocheck

In een sportpark kunnen mensen bewegen en sociale contacten opdoen. Dat doen ze veel sneller wanneer zo’n omgeving groen is. Want zeg nou zelf: een gonzende, kleurige en levendige omgeving sport veel lekkerder. De Vlinderstichting maakte in onze opdracht de Ecocheck sportparken. Ontdek in 5 stappen hoever u op weg bent. U krijgt meteen praktische handvatten voor uw sportterrein. Bekijk de brochure Sport en Natuur en lees hoe u met kleine aanpassingen zorgt voor meer soorten planten en dieren, én voor een fijner sportpark.

 

Sporten in de natuur is goed voor lichaam en geest

Sporten in de buitenlucht is goed voor uw lichaam. Door zonlicht maakt het lichaam vitamine D aan, goed voor botten en immuunsysteem. De lucht in de buurt van bomen en planten is schoner. Mensen die tijd doorbrengen in de natuur slapen langer en hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en stress. En het heeft nog veel meer voordelen. Zo ervaren mensen die in een natuurlijke omgeving bewegen positievere emoties dan mensen die binnen bewegen. Ze hebben minder last van spanning, boosheid en depressie en voelen zich fijner en energieker na een training. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die in de natuur bewegen, dit langer volhouden en sneller nog eens doen. Ze doen meer sociale contacten op, wat kan zorgen voor een hoger welzijn. En zo zijn er nog veel meer voordelen. Zonde toch om die niet te benutten?

Sportpark biedt veilige haven voor plant en dier

Wat goed is voor de mens, is in dit geval ook goed voor de natuur. Want sportparken zijn óók groene plekken in stad en dorp. Ze kunnen natuurgebieden verbinden en zo zorgen voor meer soorten planten en dieren (biodiversiteit). Veel planten- en diersoorten hebben het moeilijk. Dat komt onder andere doordat natuurgebieden in Nederland klein en versnipperd zijn. Terwijl planten en dieren een groter leefgebied nodig hebben: om het hele jaar door voldoende voedsel te vinden bijvoorbeeld, of om zich voort te planten. Stapstenen zijn kleine stukjes natuur die een brug tussen natuurgebieden vormen. Sportterreinen kunnen geweldige stapstenen zijn. Daar is al veel groen. Juist in een omgeving met veel steen biedt dat een veilige haven voor planten en dieren.

Tips voor natuurvriendelijk beheer

Een sportpark natuurvriendelijk beheren is helemaal niet ingewikkeld, als je weet waar je op moet letten. Een paar tips:

  • Als u bomen plant of bloemen zaait, kies dan voor inheemse soorten: soorten die oorspronkelijk hier thuis horen. Daarvan profiteren onze bijen en vlinders het meest. 
  • Wilt u een stuk afsluiten voor fietsers en auto’s? Zet er dan geen hek neer, maar gebruik boomstammen: dood hout is een feestmaal voor insecten. 
  • Hang wat nestkasten op en laat de bladblazer in de kast. 
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen.
  • Maak een groen dak.