Vliegroutes Lelystad Airport

Lelystad Airport wordt verbouwd tot regionale luchthaven. De luchthaven is onderdeel van de Schiphol Group. Deze heeft toestemming gekregen om Lelystad Airport te laten groeien tot een van de grotere regionale vliegvelden van Nederland.

Lelystad Airport gaat niet in april 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak van bewoners, bestuurders, ondernemers en gebruikers van het luchtruim besloten meer tijd te nemen voor het proces richting de opening van de luchthaven en uit te gaan van 2020. In juni 2017 maakte het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) de vliegroutes van en naar het vliegveld bekend. De zuidelijke uitvliegroutes gaan over Gelderland.

De Gelderse partijen die de zienswijze (PDF 50 kB) naar aanleiding van de internetconsultatie aansluitroutes Lelystad Airport hebben ondertekend, zijn blij dat de minister met haar besluit eind februari rondom Lelystad Airport kiest voor zorgvuldigheid boven snelheid. We zien tegelijkertijd dat de voorgestelde routes in het besluit van de minister niet voldoende met de Gelderse zienswijze overeenkomen. 

Namens: Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Gemeente Brummen, Gemeente Ede, Gemeente Epe, Gelderse Natuur & Milieu Federatie, Gemeente Harderwijk, Stichting het Nationaal Park De Hoge Veluwe, Gemeente Lochem, Gemeente Nijkerk, Recron-vereniging van recreatieondernemers in Nederland, Utrechtse gemeenten Rhenen, Veenendaal en Renswoude, Gemeente Rheden, Gemeente Scherpenzeel, Gemeente Wageningen, Gemeente Zutphen.

Bevoegdheden

De indeling van het luchtruim en het vaststellen van vliegroutes is de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. Provincies hebben hierin geen formele taak, maar wel de rol van belangenbehartiger bij de verantwoordelijke bewindspersoon, de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De vliegroutes hebben namelijk ook invloed op de grond.

Meer informatie

In de Q&A (PDF 1 MB) staat een overzicht van de belangrijkste vragen en de antwoorden daarop.

In de factsheet ‘Overleg- en beslismomenten met betrekking tot de vliegroutes van Lelystad Airport’ (PDF 60 kB) staat een overzicht van de belangrijkste feiten van dit dossier en gebeurtenissen van de laatste tijd. In dit document zijn linkjes opgenomen naar Provinciale documenten die daarmee te maken hebben.

Tot 2 november 2017 kon iedereen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat(I&W) reageren op het Ontwerp aansluitroutes Lelystad Airport. Deze internetconsultatie is gesloten. Op het platform Internetconsultatie staan nog wel alle relevante stukken, zoals kaartmateriaal en de uitgangspunten waaraan het ontwerp moet voldoen.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid, Alderstafel Lelystad en op Uitbreiding Lelystad Airport

Nieuwsberichten

Correspondentie