Winters beukenbos wint Gelderse Natuurfotowedstrijd 2020

15-9-2020

Dat een landschapsfoto een fotowedstrijd wint, komt niet vaak voor. Dat een staande landschapsfoto een fotowedstrijd wint, is al helemaal uniek. Jeroen van Wijk weet het met zijn 'Winters beukenbos' voor elkaar te krijgen. Zijn foto heeft volgens de jury een absolute 'wauw-factor'. Met zijn 23 jaar is hij één van de jongste deelnemers van de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2020. Dit voorjaar zond hij in 3 categorieën een foto in en als enige wist hij met al zijn foto's de top 25 te behalen.

Het besneeuwde 'Winters beukenbos' sprong er voor de jury direct uit; ze kon haar ogen er niet vanaf houden. "Er is zoveel te zien op deze foto, je blijft ernaar kijken", aldus jurylid en natuurfotograaf Harvey van Diek. "En sneeuw, dat gaan we door de klimaatveranderingen misschien wel helemaal niet zo vaak meer zien", vult jurylid en natuurfotograaf Johan van der Wielen aan.

Prijsuitreiking

Op 30 augustus 2020 vond de uitreiking van de Gelderse Natuurfotowedstrijd plaats. Dit jaar deden we dat buiten, en werden alleen de fotografen van de 25 beste foto’s uitgenodigd. Met iedereen op gepaste afstand, maakte Harm Edens bekend welke fotografen de winnende natuurfoto’s hadden gemaakt.

Jeroen van Wijk - ‘Winters beukenbos’ (winnaar categorie Landschap en hoofdprijs)

“Na een nacht met sneeuw ging ik ‘s ochtends vroeg op pad met het doel winterse beelden te maken. Ik eindigde uiteindelijk in dit beukenbos op Planken Wambuis, waarbij de sneeuw sterk contrasteerde met de donkere stammen. Toch miste ik nog iets in mijn foto; alleen de besneeuwde stammen was niet genoeg. Toen ik omhoog keek, vond ik in de zogenaamde ‘crown-shyness’ het ontbrekende onderdeel van mijn foto.”

Patricia de Gruiter - ‘Don’t worry, be happy’ (winnaar publieksprijs)  

“Op zoek naar paddenstoelen zag ik op een boomstronk een héél lang en superdun beestje. In eerste instantie dacht ik ‘ieuw’, maar mijn nieuwsgierigheid won het en ik heb het bekeken door mijn macrolens. Daardoor zag ik dat het lijfje niet glad was en meende ik 2 stipjes te zien. Daarop ben ik mij gaan focussen. Thuis op de computer zag ik pas echt wat ik had gefotografeerd. Dat ‘ieuw’ veranderde voor mij in ‘wat een geweldig vriendelijk beestje’. Zo zie je maar, ieder beestje heeft een ziel en gevoel.”

Arjen Heeres - ‘Spelende jonge boommarters’ (winnaar categorie Dieren)

“Sinds een week komen deze 2 jonge boommarters regelmatig even buiten hun nestholte in een oude beuk. Ze zijn met z’n tweeën en spelen tot ze moe zijn of tot hun moeder ze weer veilig in het nest brengt.”

Gilbert de Bruijn - ‘De vlieg’ (winnaar categorie Macro)

“De page was al in avondrust toen de vlieg begon te plagen.”

Tamara Mollers - ‘Scheepsjongens van de Bontekoe’ (winnaar categorie Mens in de natuur)

Aafje van de Braak - ‘Steenuiltje’ (winnaar categorie Vogels)

“Bij mij in de buurt zit al een aantal jaar een paartje steenuiltjes. Daar heb ik deze foto gemaakt.”

Hoofdprijs

Jeroen van Wijk gaat ervandoor met de hoofdprijs en wint een exclusieve masterclass van natuurfotograaf en jurylid Johan van der Wielen én een reportage in Mooi Gelderland. Dit natuurmagazine van Gelderland valt elk kwartaal op de mat van ruim 45.000 leden van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Reizende fototentoonstelling

De komende maanden reist een tentoonstelling met de 5 beste foto’s in elk van de 5 categorieën door Gelderland. Wilt u alle 25 foto’s zien? Dat kan:

  • tot 8 oktober 2020 in het bezoekerscentrum in Nunspeet
  • van 8 oktober tot en met 1 november 2020 bij Kasteel Hernen
  • van 9 november tot en met 6 december 2020 bij Park de Hoge Veluwe

Kent u nog een mooie plek om deze foto’s tentoon te stellen? Of een mooie eindbestemming voor deze foto’s? Tips kunt u aan ons doorgeven via buitengewoon@gld.nl. Zo hebben we vorig jaar de foto’s geschonken aan een hospice in Wijchen.

De Gelderse Natuurfotowedstrijd is een samenwerking tussen BuitenGewoon, Omroep Gelderland, Geldersch Landschap & Kasteelen en provincie Gelderland.

Klik op de cijfers onder de foto's om alle foto's te bekijken.
De foto’s staan in dezelfde volgorde als hierboven is beschreven: foto 1 - Jeroen van Wijk - ‘Winters beukenbos’, foto 2 - Patricia de Gruiter - ‘Don’t worry, be happy’, foto 3 - Arjen Heeres - ‘Spelende jonge boommarters’, foto 4 - Gilbert de Bruijn - ‘De vlieg’, foto 5 - Tamara Mollers - ‘Scheepsjongens van de Bontekoe’, foto 6 - Aafje van de Braak - ‘Steenuiltje’.

Terug naar nieuwsoverzicht