Ertoe doen!

7-1-2021

55 Statenleden zetten zich samen in voor Gelderland. Wat vinden zij belangrijk, waar geloven ze in; wat doet ertoe? We vragen het Anita van Iperen (FVD) volgens de 3-trap geloof, hoop en liefde.

Waar geloof je in?

Ooit heb ik gekozen voor de kerk, daarna voor het onderwijs en nu voor de politiek. Geloof betekent voor mij dat een mens gezien wordt en geliefd wordt. De overtuiging dat mensen vrij zijn om zelf te kiezen hoe het leven in te richten heeft dat geloof als fundament. Ik geloof in inspraak en invloed kunnen hebben over de vraag wel of niet windmolens in de achtertuin te hebben. Gehoord worden bij de vraag of karakteristieke bomen wel of niet gekapt moeten worden in ruil voor veiligheid op de wegen. Vrij kunnen zijn om een agrarisch bedrijf door te kunnen geven aan de volgende generatie, zonder bekneld te zijn in allerlei regelgeving. Ik geloof dat Gelderlanders zuinig willen zijn op hun prachtige provincie. Dat er geen stoffen gestort mogen worden in de zandputten die er niet thuishoren. Dat er geen bomen gekapt hoeven te worden hier of in andere landen om onze biomassacentrales te kunnen stoken.

Waar hoop je op?

Jarenlang heb ik jonge mensen in mijn klas mogen hebben. Zelf ben ik moeder van een puberzoon. Zij hebben mij geïnspireerd om mij beschikbaar te stellen voor het Statenwerk. Ik hoop zo dat voor deze jongeren een vrij leven mogelijk zal zijn. Dat er voldoende werk en huizen zullen zijn zodat ze hier kunnen blijven wonen. Dat zij betrouwbare energie tot hun beschikking zullen hebben, ook via kerncentrales. Maar vooral dat de vrijheid om te leven en lief te hebben, geen afstand meer te hoeven houden en gewoon weer samen te kunnen genieten van sportwedstrijden of een feest weer terug zal komen in ons leven. Ik hoop dat we een manier zullen vinden om te accepteren dat er soms bedreigingen kunnen zijn, zonder daarvoor al onze vrijheden op te geven.

Wat heb je lief?

Het belangrijkst zijn natuurlijk de mensen met wie ik mijn leven deel: familie en vrienden. Collega’s en fractiegenoten zijn zeker ook belangrijk voor mij. Maar wonend in deze provincie heb ik ook een liefde voor de grote verscheidenheid aan natuur. Ik houd van zeilen en van de rivier waar ik langs woon. Ik heb nog altijd een zwak voor kerken en andere prachtige oude gebouwen. Ik houd van het leren over de geschiedenis van onze provincie en van muziek maken met anderen. Het meezingen van een klassiek werk als het Requiem van Mozart kan mij ontroeren en ook ontzettend blij maken.

Reageren? Stuur een e-mail aan Anita van Iperen.

Terug naar nieuwsoverzicht