Ertoe doen

28-10-2020 Lester van der Pluijm

55 Statenleden zetten zich samen in voor Gelderland. Wat vinden zij belangrijk, waar geloven ze in; wat doet ertoe? We vragen het Lester van der Pluijm (PvdDieren) volgens de 3-trap geloof, hoop en liefde.

Waar geloof je in?

“Wees realistisch, denk het onmogelijke.” Filosofe Joke Hermsen memoreert aan deze spreuk en is voor mij een inspiratiebron. Ik geloof erin dat we onze wereld opnieuw kunnen betoveren. De huidige crisis biedt een nieuw venster om onthaasten en consuminderen écht toe te laten in ons leven. Meer dan ooit is verstilling en contemplatie nodig om de gehaaste maatschappij en haar geloof in economische groei los te laten. We hebben nu ongekende welvaart, maar deze gaat gepaard met grote ongelijkheid, uitputting van de aarde en psychische druk op de mens. Het is hard nodig om onze neoliberale veren los te laten en de groei van mededogen en compassie weer centraal te stellen.  

Waar hoop je op?

Mijn hoop is dat de rijkheid aan kunst en cultuur behouden blijft in onze provincie. Cultuur is de motor om het onmogelijke te denken. Ik zou het fantastisch vinden om kunstenaars te betrekken in het provinciehuis. Hoe mooi zou het zijn om bijvoorbeeld tijdens een vergadering van Provinciale Staten allerlei mimespelers te zien optreden? Een buitenstaander kan een kritische spiegel voorhouden en onze vastgeroeste patronen blootleggen. Spiegelen is de sleutel van verandering. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat we stappen maken naar een compassievolle economie, de veestapel drastisch inkrimpen en dat we weer voldoende oesterzwambitterballen gaan serveren.

Wat heb je lief?

Liefde heeft vele gezichten. Ik kan met veel plezier wandelen in de natuur en kijken naar wat daar groeit. De mensen om mij heen heb ik lief. Zij kleuren mijn leven. Ik kan met verwondering naar poëzie luisteren. Mijn favoriete gedicht is van de mysticus Rumi, waarvan ik mijn vrije vertaling zal delen. 

Ver voorbij ideeën van het foute en het goede doen,

daar is een veld. Ik ontmoet je daar.

Wanneer de ziel in het gras ligt,

de wereld te vol is om over te praten.

Ideeën, taal, zelfs de woorden elk ander

niet meer de lading dekken. 

Reageren? Stuur een e-mail aan Lester van der Pluijm.

Terug naar nieuwsoverzicht