Gelderland weerbaarder tegen ondermijning

Door misdaad kunnen de grenzen tussen de onderwereld en bovenwereld vervagen. Denk aan geld witwassen via subsidies of mensen omkopen. We kwamen in actie tegen deze criminaliteit en maken Gelderland weerbaarder.
Man inspecteert drugsafval

Door misdaad kunnen de grenzen tussen de onderwereld en bovenwereld vervagen. Denk aan geld witwassen via subsidies of mensen omkopen. We kwamen in actie tegen deze criminaliteit en maken Gelderland weerbaarder. Nu, na 5 jaar, evalueren we wat dat Gelderland heeft opgeleverd.

“Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk thema dat alle hens aan dek vraagt. De vele drugsdumpingen in de natuur maakten ons in 2016 duidelijk dat de georganiseerde misdaad meer en meer oprukte in Gelderland. Dat was voor ons de aanleiding stevig in actie te komen. De wettelijke taak ligt in het driehoeksoverleg tussen gemeenten, Openbaar Ministerie en politie. Wij nemen daarin geen taken over, maar ondersteunen proactief ”, aldus Peter van 't Hoog.

Een weerbare organisatie


Op meerdere manieren versterken we de weerbaarheid binnen de eigen provincie-organisatie. Zo stelden we in 2021 een integriteitscoördinator aan en organiseerden we bijeenkomsten voor bewustwording onder medewerkers. Wat versta je onder integer handelen en wat kun je doen tegen ongewenst gedrag? Een training die volgens de deelnemers motiveert de onderwerpen meer op de werkvloer te bespreken. Daarnaast verbeterden we de screening bij samenwerking met andere organisaties. We investeerden bijvoorbeeld in extra onderzoekscapaciteit. Zo willen we zorgen dat we risico’s op ongewenst gedrag nog beter herkennen en erkennen.

Een weerbare overheid


Ook helpen we bij de aanpak tegen ondermijning de gemeenten. Met onder andere onderzoek hielpen we ze meer zicht te krijgen op de problemen en risico’s binnen hun gemeentegrenzen. Op plekken die zich doorgaans aan uw oog onttrekken, zoals bedrijventerreinen, buitengebieden en vakantieparken, blijken heel wat misstanden voor te komen. Bij dat onderzoek bleef het daarom niet. Om de gemeenten te ondersteunen bij de bestrijding van die misstanden, zijn de projecten Ariadne en Theseus en de districtelijke ondermijningsteams in het leven geroepen. Willem Bronkhorst, regionaal adviseur ondermijning voor Gelderland-Midden, prijst de aanpak van de provincie in zijn district: “Een schoolvoorbeeld van hoe het moet: zichtbaar zijn, meedenken en doen wat je belooft”.

Een weerbare samenleving


Tot slot willen we de Gelderse samenleving op gevaren wijzen. Een mooi initiatief dat wij daarom steunen is het #Alertprogramma. Dit voorlichtingsprogramma voor scholen laat jongeren zien dat misdaad groter en dichterbij is dan je denkt. Criminelen ronselen jongeren om strafbare klussen te doen en beloven hen van alles, waardoor de jongeren verstrikt kunnen raken in het criminele web. Door dit programma te steunen, willen we voorkomen dat jongeren voor een criminele carrière kiezen.

Bewustwording door indringende portretten en verhalen


Een ander mooi voorbeeld is de tentoonstelling ‘Open je ogen voor mensenhandel’ van coördinatiecentrum tegen mensenhandel CoMensha en Stichting Open mind. Met financiële ondersteuning vanuit de provincie tonen zij op diverse plekken in Nederland 30 indringende portretten en verhalen. De expositie maakt mensen bewust van de ernst van het probleem en helpt om mensenhandel sneller te herkennen en te melden. Gezien dat effect is initiatiefnemer CoMensha blij dat ze het onderwerp nu zo goed op de kaart kunnen zetten.

We gaan door


“Deze en andere resultaten laten zien dat we als provincie in de aanpak van ondermijning veel kunnen betekenen”, zegt Peter van ‘t Hoog. “Ook de positieve reacties van de organisaties waarmee we samenwerken geven ons veel energie door te gaan in de ingeslagen weg.”