Smiley

Democratiefestival 2019

openbaar | door provincie Gelderland


30 augustus 2019 12.15 uur - 31 augustus 2019

Veur Lent
Nijmegen


Informatie

Op vrijdag 30 augustus en zaterdag 31 augustus 2019 is de eerste editie van het Democratiefestival in Nijmegen.

Op het Democratiefestival vieren en ervaren we de democratie. Dat we in een land leven waar iedereen zijn of haar mening mag geven, waar verschillen mogen zijn en waar we samen de keuzes maken, hoe moeilijk dat soms ook is. In steeds meer landen staat de democratie onder druk, en het zoeken naar verschillen lijkt het steeds meer te winnen van het vinden van overeenkomst. Op dit festival brengen we mensen uit heel Nederland bij elkaar die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten.

Deze eerste editie van het Democratiefestival is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De provincie Gelderland is medeorganisator van het Democratiefestival. Verder leveren vele maatschappelijke organisaties en bedrijven een bijdrage aan het programma en de organisatie van het festival.

Sessies

Maak kennis met de provincie Gelderland Onder het motto ‘Gelukkig in Gelderland?!’ gaan we graag met u in gesprek over:

 • Fiets jezelf gelukkig
 • Gelderland, bakermat van de democratie!
 • Inspiratiesessies Invloed op geluk
 • Veilig voelen of veilig zijn?
 • Wat voor Gelderlander bent u?
 • De wolf is terug; Zijn we er klaar voor?
 • Bomen over bomen
 • Windmolens in de achtertuin? Energietransitie: Inspraak of niet?

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen graag aanmelden voor deze sessies.

Aanmelden

Voor het festival moet u zich apart aanmelden. Ga daarvoor naar democratiefestival.nu.

Bij inlevering van uw geprinte bevestiging krijgt u een goodiebag gevuld met happiness!

Let op: Goodiebag is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Naast de sessies is er nog meer te beleven. Kom kennismaken met de provincie Gelderland. Stap in de escaperoom, een drugslab of rijsimulator. Ontdek verrassende Gelderse innovaties en initiatieven. Test uw sportprestaties met de Smashmaker. De allerkleinsten kunnen het terrein verkennen op een loopfiets.

Kom het meebeleven op 30 en 31 augustus 2019 op het Democratiefestival in Veur Lent, Nijmegen!

Plattegrond

Bekijk de plattegrond voor de onderdelen van de provincie:

 • Debatarena: 2
 • Drugslab: 16
 • Ridders van Gelre: 17
 • Gelderlandtent: 18
 • Escaperoom:19

Beeldmateriaal

Neem bij vragen contact met ons op via provincieloket@gelderland.nl


Programma voor het evenement
  Tijdstip Omschrijving
Vrijdag 12.15 - 13.00 Fiets je gelukkig. Norbert Mol vertelt over de potentie van de fiets.
  13.00 - 14.15 Schrijver, dichter, presentator en regisseur Bas Steman alias de Ridder van Gelre vertelt over Gelderland, bakermat van de democratie!
  14.15 - 16.15 Doe mee met 1 van de 2 inspiratiesessies over 'Invloed op Geluk' met medewerking van de geluksexperts van Happiness Lab, dat geluk meet, inzichtelijk maakt en vergroot. Ook krijgt u tips van Zorgbelang en de gemeentelijke gelukscoördinator uit Roerdalen.
  14.00 - 16.00 Veilig voelen of veilig zijn? Welke rol speelt de burger bij ondermijning? Filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg gaat met u in gesprek over burgerparticipatie bij veiligheid en Ondermijning: het nieuwe kwaad?
  16.00 - 17.00 Advies op maat over geluk, laat geluk meten en hoe invloed uitoefenen op geluk.
  16.15 - 17.15

Wat voor Gelderlander bent u? Hoe staat u tegenover de provincie? En wie denkt er net zoals u? Ontdek het met het 'Wat voor Gelderlander bent u? André Krouwel, professor politieke wetenschappen aan de VU Amsterdam, zal u meer vertellen over het uitgebreide onderzoek dat Kieskompas uitvoerde naar de 'typen Gelderlanders'. Theatergezelschap RB producties zal de 'typen Gelderlanders' echt tot leven brengen! 

Zaterdag  10.00 - 17.00 Vragen over bomen.
  10.00 - 11.30 Schrijver, dichter, presentator en regisseur Bas Steman alias de Ridder van Gelre verzorgt 3 workshops over Gelderland, bakermat van de democratie!
  11.45 - 13.15 'De wolf is terug; Zijn we er klaar voor?' Praat mee met de provincie Gelderland, de Zoogdiervereniging en Platform No Wolves over de terugkeer van de wolf en wat dat betekent.
  13.30 - 15.00

Kom 'Bomen over bomen' en ga in gesprek met de provincie Gelderland, de Gelderse Natuur en Milieu Federatie, Stichting Probos en de Bomenbieb.

  13.30 - 15.00 Vragen over Energietransitie.
  15.15 - 17.00

'Windmolens in de achtertuin? Energietransitie: Inspraak of niet?' Ga in gesprek over windenergie met de Gelderse Natuur en Milieu Federatie, Stichting Wiek-ll en Leefbaar Reeth.