Winnaar sportchallenge ‘Gelderland Daagt je uit’

6-11-2019 mannen kijken naar persoon met multi inzetbare prothesevoet

Gyromotics, winnaar van de challenge ‘Gelderland Daagt je uit’ in de categorie Sport, presenteerde afgelopen vrijdag de resultaten van een uitgevoerde pilot. Het bedrijf ontwikkelde een multi-inzetbare prothesevoet, die moet bijdragen aan een hogere sportdeelname onder mensen met een beperking. De resultaten zijn veelbelovend.

Met een inzending op de vraag ‘Hoe zorgen we voor een hogere sportdeelname onder mensen met een beperking?’ nam Gyromotics in 2018 deel aan de challenge Gelderland Daagt je Uit in de categorie Sport. De inzending bestond uit de ontwikkeling van een vrijetijdsprothesevoet, waarmee verschillende activiteiten gedaan kunnen worden. De voet verschilt daarin van de zogeheten ‘blade’, die puur gericht is op hardlopen. Guido Hendriks, directeur van Gyromotics: ‘Voor een actieve en sportieve levensstijl is een specifieke sportprothese nodig. Door de hoge kosten kan vaak alleen een (jongere) groep mensen die op zeer hoog niveau sporten deze prothese aanschaffen. Voor de veel grotere groep recreatieve breedtesporters is de sportprothese vaak te duur of niet geschikt. Juist voor deze groep wil Gyromotics een oplossing bieden.’

Geschikt voor diverse activiteiten

Tijdens de pilot werden door de 8 deelnemers diverse sporten uitgeprobeerd waaronder: Badminton, Bergbeklimmen, Hardlopen, Boksen, Paardrijden. In alle gevallen waren de reacties positief. Zo rolde de voet aanzienlijk beter af dan bij de meeste prothesevoeten. Op oneven terrein reageerde de voet beter, wat van belang is bij veldsporten als voetbal. Ten slotte ontdekte Gyromotics een aantal voordelen buiten de sport. Deelnemers konden eenvoudiger op de knieën zitten en beter hellingen op- en aflopen.

Provincie stimuleert innovaties

Jan Markink, gedeputeerde Sport, is eveneens blij met de resultaten en het verloop van de challenge. ‘Gyromotics toont aan dat innovaties daadwerkelijk kunnen bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het uitzetten van een challenge is hiervoor een mooie vorm gebleken. We willen dit in de toekomst misschien vaker doen,’ aldus de gedeputeerde. Gyromotics wil de prothesevoet toegankelijk en bereikbaar maken bij een zo groot mogelijke doelgroep. Ze bekijken of mensen de voet kunnen uitproberen via een bruikleensysteem. Daarnaast zijn er ideeën om de voet aan te passen voor kinderen. Een kleine maar belangrijke groep gebruikers, waarvoor in de markt bijzonder weinig beschikbaar is.

Terug naar nieuwsoverzicht