Werkbezoek Betaalbaar Wonen in Arnhem

28-8-2019 Peter Kerris bij Tiny Houses

Hoe maak je huizen energiezuinig voor mensen met een kleine portemonnee? Hoe help je starters aan een tijdelijke woning? Gedeputeerde Peter Kerris nam een kijkje bij woonprojecten in Arnhem.

De woningnood in Gelderland is hoog. Er zijn te weinig woningen voor starters, doorstromers en ouderen. Provincie Gelderland wil de woningbouw versnellen. Ter voorbereiding van het Actieplan Wonen bezoekt Peter Kerris woonprojecten in Gelderland. Te beginnen in Arnhem, op de fiets van Presikhaaf naar Meinerswijk.

Duurzaam wonen in Presikhaaf

Presikhaaf is een wijk met veel sociale woningbouw. Woningen die klaar moeten worden gemaakt voor de toekomst. Een flinke uitdaging voor mensen met een kleine portemonnee. In de economische crisis lag de bouw hier stil. De laatste paar jaren bouwen woningcorporaties Vivare en Portaal weer flink. Een goed voorbeeld zijn de huurwoningen die Vivare heeft gerenoveerd en energiezuinig maakte. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee, want de woonlasten gaan per saldo niet omhoog.

Nieuwbouw Coberco Kwartier

We maken een tussenstop op het Coberco Kwartier. Hier stond vroeger de zuivelfabriek. Een mooie plek voor nieuwbouw aan de Rijnkade in Arnhem. Maar het ligt al lange tijd braak. Daar gaat nu verandering in komen. Bouwfonds BPD bouwt hier duurzame en circulaire woningen. Het is een uitdaging woonprojecten ook toegankelijk te houden voor mensen met een kleine beurs. Het Coberco Kwartier richt zich vooral op de hogere inkomensgroepen. Maar op de aangrenzende terreinen Rijnwijk en Fluvium bouwt BPD ook betaalbare woningen voor middeninkomens met ruimte voor sociale woningbouw.

Bewoners aan zet in het Bruishuis

Bij het Bruishuis in Malburgen werden we ontvangen door wethouder Ronald Paping en woningcorporatie Volkshuisvesting. Het voormalige verzorgingstehuis met 140 woningen wordt beheerd en bestuurd door bewoners die allemaal een steentje bijdragen. Door de mix van bewoners van verschillende leeftijden, achtergronden en opleidingen ‘bruist’ het gebouw. Er heerst de sfeer van een grote familie. Het Bruishuis laat zien hoe maatwerk en bewonersenergie woonprojecten tot een succes maken.      

Flexwonen in Tiny Paradise

Het eindstation van het werkbezoek is het Tiny Paradise in Meinerswijk. In afwachting van de nieuwe woonwijk die hier moet komen, heeft Volkshuisvesting 16 tijdelijke woningen neergezet. Deze zijn voor starters op de woningmarkt. Hier krijgen jong volwassenen die nog geen woning kunnen betalen en niet in aanmerking komen voor sociale woningbouw een kans op zelfstandig wonen. Zo zet flexwonen de woningmarkt voor starters in beweging.

Actieplan Wonen in Gelderland

Peter Kerris: ‘We hebben vandaag gezien hoe woningcorporaties en bouwbedrijven in Arnhem de woningnood te lijf gaat. Maar er moet nog veel meer gebeuren om uit de wooncrisis te komen. Samen maken we werk van een Actieplan Wonen in Gelderland. Heb je ideeën of wil je meedenken, laat het mij weten op ons platform Sprekend Gelderland’.

Terug naar nieuwsoverzicht