Wat voor een Gelderlander bent u?

30-8-2019 Tekeningen Gelderse persona's

Waar herkent u uzelf het meest in? Bent u een traditiegetrouwe Gelderlander, een onbegrepen Gelderlander, of misschien juist een trendsettende Gelderlander? Samen met Kieskompas ontwikkelden we een test. Hiermee kunnen Gelderlanders kijken wat voor type Gelderlander ze zijn. De test wordt vrijdag 30 augustus 2019 officieel gelanceerd op het democratiefestival.

Markink: ‘Ik ben een dadengerichte Gelderlander.’

Gedeputeerde Jan Markink: ‘We wilden graag een beter beeld hebben van de bevolking van Gelderland en wat ze denken. Daarom vroegen we Kieskompas om onderzoek te doen naar de verscheidenheid van meningen in Gelderland. Met deze test kunnen inwoners nu ook zelf ook kijken met welk type Gelderlander ze de meeste affiniteit hebben. Ik ben zelf een dadengerichte Gelderlander, maar heb ook overeenkomsten met de andere typen.’

Het onderzoek

Voor het onderzoek gebruikte Kieskompas een representatief gewogen selectie van Gelderlanders. Aan deze groep legden ze vragen voor. Uit uitgebreide analyses van de antwoorden kwamen 5 typen naar voren de:

  • Gelderse middenvelder
  • traditiegetrouwe Gelderlander
  • onbegrepen Gelderlander
  • trendsettende Gelderlander
  • dadengerichte Gelderlander.

André Krouwel van Kieskompas: ‘Het is niet zo dat je voor 100% 1 type bent. Elke Gelderlander heeft wel iets van alle typen in zich, maar zal zich het meest herkennen in 1 van de 5 persona’s. Eerder maakte Kieskompas een soortgelijke test voor de Europese verkiezingen: ‘Wat voor een Europeaan bent u?’

Democratiefestival

De test ‘Wat voor Gelderlander bent u?’ wordt vrijdag 30 augustus om 16.15 uur officieel gelanceerd op het democratiefestival. Een theatergroep brengt na de lancering van de test de verschillende Gelderse typen echt tot leven. 

Het Democratiefestival wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het is bedoeld om 1 keer per jaar stil te staan bij onze democratie. Wij organiseren tijdens het festival ook debatten over de wolf, bomen en windmolens. Daarnaast is er een escaperoom en geven de Ridders van Gelre college over Gelderland als bakermat van de Nederlandse democratie.

Het Gelders Panel

We willen graag vaker horen hoe Gelderlanders denken over thema’s en dilemma’s, daarom gaan we met Kieskompas een test doen met een Gelders Panel. Het panel vormt een afspiegeling van de Gelderse bevolking. Ze krijgen zo nu en dan vragen voorgelegd over Gelderse thema’s. 

Gedeputeerde Markink: ‘In een democratie is het belangrijk te weten wat er leeft onder mensen. Niet alleen onder de mensen die vaak van zich laten horen, maar ook onder mensen die minder de behoefte hebben om hun mening te uiten. We vormen met z’n allen de samenleving.’

Mee doen

Wilt u zelf testen met welk type Gelderlander u de meeste affiniteit heeft? Doe dan hieronder mee aan de test. U kunt de test ook invullen op de website van Kieskompas.

Terug naar nieuwsoverzicht