WFC voor voedselbeleving, gezondheid en duurzaamheid

28-2-2019 Situatieschets WFC

Provinciale Staten stellen €17 miljoen beschikbaar voor de World Food Center Experience (WFC Experience). Dit besluit namen ze op 27 februari 2019. Hiermee is de komst van deze educatieve voedsel-attractie een stap dichterbij.

Toegankelijk en educatief Provinciale Staten (PS) nam het voorstel met grote meerderheid aan. De fracties van de VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus stemden voor. ‘Wie altijd risico's mijdt, mist kansen’, aldus Peter van ’t Hoog (ChristenUnie). De WFC Experience gaat op een toegankelijke en educatieve manier in op de beleving van voedsel voor een toenemende wereldbevolking. De attractie komt in Ede.

Voedselkermisattractie

Drie fracties stemden tegen het voorstel: de PVV, de Partij voor de Dieren en de SP. De stichting die aan het WFC ten grondslag ligt, is een black box voor Marjolein Faber van de PVV. Ook vindt ze dat de provincie Gelderlanders onnodig betuttelt. De overheid moet niet bepalen wat mensen doen. Luuk van de Veer (Partij van de Dieren) meent dat de werkzaamheden van slachterijen onbelicht blijven in het WFC. Paul Kusters (SP) vindt dat de plannen van het WFC te veel geld kosten. Hij kwalificeert het WFC als een voedselkermisattractie.

Voedsel, gezondheid, duurzaamheid

Gedeputeerde Bea Schouten: ‘Met dit besluit van Provinciale Staten kunnen we een verbinding leggen met voedsel, gezondheid en duurzaamheid. En brengen we de beleving van voedsel op een leuke, educatieve manier onder de aandacht van (jonge) consumenten. Want er valt nog zoveel te vertellen.’ 

Samenwerking overheden en bedrijfsleven

De afgelopen jaren werkten gemeente Ede, provincie Gelderland, Wageningen University & Research en WFC Development samen aan de totstandkoming van het masterplan van de WFC Experience. Ook begon men aan een nauwe samenwerking met bedrijven zoals Albert Heijn en Friesland Campina. 

World Food Center Experience

Het World Food Center is dé educatieve attractie, die zich richt op voedselbeleving voor consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Het neemt bezoekers mee op een persoonlijk voedselavontuur. Dit maakt hen bewust van de verantwoordelijkheden die voedsel met zich meebrengt. Zowel voor henzelf als voor de wereld.

Toekomst

Gemeente Ede besluit op 21 maart 2019 over de WFC Experience. Als alle betrokkenen hun steun uitspreken, opent het WFC Experience in 2022 haar deuren.

Terug naar nieuwsoverzicht