Veldbonen: de nieuwe vleesvervanger

8-6-2018 Winterveldbonen

Gedeputeerde Michiel Scheffer opent 8 juni 2018 de boerenveldmiddag over veldbonen op akkerbouwbedrijf De Kortenhof in Erichem. 5 partijen in de productieketen werken hier samen aan de opmars van de Hollandse veldboon als nieuwe vleesvervanger: een ‘boost’ voor de eiwitteelt in Nederland.

Weer op de kaart

De veldboon is terug van weggeweest. In de jaren ‘90 was de veldboon vrijwel verdwenen van de Nederlandse akkers. De veldboon staat weer op de kaart nu de vraag naar plantaardige vleesvervangers toeneemt. In het innovatieproject ontwikkelen akkerbouwers, wetenschappers en voedselproducenten samen nieuwe toepassingen voor de veldboon. Zoals in de vegaburger die te proeven is op de boerenveldmiddag.

Kijkje in de keuken

‘Tijdens de boerenveldmiddag laten we akkerbouwers, veetelers en plantaardige eiwitverwerkers kennis maken met verschillende soorten veldbonen en toepassingen proeven’, zegt projectleider Jolijn Zwart-van Kessel. ‘In ons project leren verwerkers en telers elkaars productie-eisen begrijpen door in elkaars keuken te kijken.’ Op de boerenveldmiddag zullen VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders en gedeputeerde Michiel Scheffer de vegaburger en andere producten van veldbonen proeven en beoordelen.

Gezond en Duurzaam

De teelt van eiwitgewassen zit in de lift. Er zijn meer plantaardige vleesvervangers nodig om de wereld van voedsel te voorzien. Samen met Overijssel willen we de teelt van eiwitgewassen stimuleren. Michiel Scheffer: ‘Veldbonen zijn een hoogwaardig alternatief voor vlees en een nieuwe inkomstenbron voor de voedselindustrie. Veldbonen zijn gezond, goedkoop en goed voor het milieu. En ze smaken nog heel erg lekker ook!’

Hele keten doet mee

Het veldbonenproject is een initiatief van akkerbouw- & fruitteeltbedrijf De Kortenhof, Agruniek Rijnvallei, Frank Food Products, Bobeldijk Food Group en bakkerij Fuite. Hiermee is de hele productieketen voor veldbonen in het project vertegenwoordigd.

Terug naar nieuwsoverzicht