Van hybride aardappels tot waterlinzen

13-3-2018 vrouw in laboratorium

In Oost-Nederland ontvangen 8 projecten een bijdrage uit het Europees subsidieprogramma OP Oost 2014-2020. Hierin werken EU, het Rijk en provincies Gelderland en Overijssel samen aan een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid.

De 8 projecten ontvangen in totaal ruim €4 miljoen subsidie. Samen met de eigen bijdrage van de bedrijven een investering van ruim €10,5 miljoen in de economie van Gelderland en Overijssel. En daarbij 2 projecten in de voedingsindustrie.

Hybride aardappels uit zaden

Een bevoorradingsketen (supply chain) voor de hybride aardappel. Een techniek om aardappels te telen op basis van zaad in plaats van pootaardappelen. Daarmee verbeterd de voedingswaarde en gevoeligheid voor ziektes van aardappelen. De technologie is zover dat hybride aardappelrassen op de markt kunnen worden gebracht. Het project is een initiatief van 5 Gelderse bedrijven waaronder Solynta uit Wageningen. Zij ontvangen een subsidie van €2 miljoen en dragen zelf €3 miljoen bij.

Waterlinzen: dé eiwitbron van morgen

Een consortium van 8 partijen waaronder de WUR zet een keten op voor een nieuwe plantaardige eiwitbron: waterlinzen. Met een eiwitgehalte na raffinage tot meer dan 75% zien we waterlinzen als dé eiwitbron van de toekomst. In dit project ontwikkelen ze een grootschalig teeltproces. Hierbij maken ze een waterfiltering om het water uit de raffinage herbruikbaar te maken. Het consortium krijgt een subsidie van €735.000 en draagt zelf €1,1 miljoen bij.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Michiel Scheffer (Gelderland): ‘We stimuleren bedrijven en kennisinstellingen samen te werken aan slimme en schone oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Zo maken we werk van innovatie in Oost-Nederland.’

OP Oost 2014-2020

Productvernieuwing zorgt voor meer concurrentiekracht en behoud van werkgelegenheid in Oost-Nederland. Het EFRO-subsidieprogramma OP Oost 2014-2020 ondersteunt daarom innovatieve ondernemers in de sectoren Agro & Food, Health, High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en Energie- en Milieutechnologie (EMT). Ook nu kan subsidie aangevraagd worden. Meer info: op-oost.

Terug naar nieuwsoverzicht