Toerisme en recreatie

Steeds meer mensen bezoeken Gelderland. Zeker nu veel Nederlanders vanwege de COVID-maatregelen in eigen land recreëren. Daarnaast recreëert de inwoner van Gelderland ook in eigen omgeving. Onze leefomgeving en natuur moeten de drukte wel aan kunnen. Daarom is spreiden in tijd en ruimte een belangrijk onderwerp van ons beleid.

Waardevol toerisme

In Gelderland wordt het gedachtengoed van waardevol toerisme omarmt. Dit houdt in dat toerisme waardevol is en samenhangt met bijvoorbeeld natuur, cultuur en erfgoed en mobiliteit. Zo zijn in diverse regio’s ambities vastgesteld die onderstrepen dat de vrijetijdseconomie bijdraagt aan het beschermen en versterken van natuur en landschap en het verbeteren en vergroten van de leefbaarheid voor inwoners. Daarnaast zorgt toerisme ervoor dat de inwoners van Gelderland gebruik kunnen maken van de kwalitatieve culturele en recreatieve voorzieningen die de provincie biedt.

Unieke natuur, divers landschap

Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, doen dat het vaakst in Gelderland. Ook steeds meer buitenlandse toeristen weten onze provincie te vinden. Geen wonder: in Gelderland beleeft u unieke natuur in een gevarieerd landschap. Van het wild op de heuvels van de Veluwe tot de bloesem in de Betuwe, van het kleinschalige landschap van de Achterhoek tot de weidsheid van het rivierenlandschap en natuurlijk de bruisende binnensteden.

Oude steden, cultuur van nu

Onderweg komt u ambachtelijke streekproducten tegen; u proeft onze wijn, plukt fruit en eet wild. En er is meer: historische Hanzesteden, kastelen en landgoederen, bekende theaters en moderne (kunst)musea… En de erfenissen uit de Romeinse tijd en de Liberation Route bieden een uniek inkijkje in de geschiedenis. Op de website Geldersestreken.nl vindt u aantrekkelijke cultuur-, uitgaans- en verblijfstips.  

Samen verder versterken

Provincie Gelderland wil samen met haar partners (onder meer bedrijven in de sector, regionale marketingorganisaties en gemeenten) werken aan de positie als aantrekkelijke regio voor bezoekers en inwoners. Niet alleen versterkt het toeristisch recreatieve aanbod de leefbaarheid, maar is het ook van belang voor de werkgelegenheid.

In gesprek met onze partners hebben we bepaald wat we willen bereiken en wat we daarom doen. Hierbij zijn kwaliteit, spreiding in tijd en ruimte en leefbaarheid belangrijke uitgangspunten. Onze aanpak en acties zijn terug te lezen in Uitvoeringsagenda Toerisme en Recreatie 2021-2022 ‘Beleef het in Gelderland’. Samengevat werken we aan:

  1. Het promoten van wat Gelderland te bieden heeft. Denk aan het mede mogelijk maken van de Visie en Strategie Gelderland/Gelderse Streken, welke als basis dient voor de campagne Gelderse Streken.
  2. Het versterken en vernieuwen van wat Gelderland te bieden heeft. Denk aan de overnachtingsmogelijkheden, routenetwerken, het aanbod in cultuur, erfgoed en sport.
  3. De samenhang in het aanbod. Denk aan een vakantie die helemaal in het teken staat van kastelen en landgoederen, een evenement dat zich richt op de Romeinen of een meerdaags festival over het thema Vrijheid, waarin we een impuls geven aan een actieve bewustwording van de onschatbare waarde van vrijheid aan de naoorlogse generaties in Gelderland.

Zo zorgen we ervoor dat de inwoners en bezoekers van Gelderland duurzaam kunnen genieten van de mooie Gelderse streken. Wilt u hieraan bijdragen of heeft u ideeën? Neem dan vooral contact met ons op.

Meer informatie