Test WEpods Airport Weeze

6-12-2018 WEpod op het vliegveld

De ontheffing uit Duitsland is binnen. De 2 automatische voertuigen WEpods mogen tussen de terminal en parkeerplaats P2 van Airport Weeze rijden.

Van Wageningen naar Weeze

In een bus rijden zonder chauffeur. Dat lijkt toekomstmuziek, maar is het niet. Op diverse plaatsen in Nederland wordt het automatisch vervoer getest. We werken met partners aan een groot Europees project om automatisch vervoer in de toekomst mogelijk te maken. De WEpods reden in de eerste testfase op de campus van de Wageningen Universiteit. Ze rijden vanaf december 2018 op vliegveld Weeze op de parkeerplaats.

Zonder passagiers

Net zoals in Nederland was er ook in Duitsland een ontheffing nodig voor het rijden op de openbare weg. De verkeerswet schrijft namelijk voor dat een voertuig een bestuurder moet hebben. Gedeputeerde mobiliteit Conny Bieze: ‘Net zoals in Nederland was het krijgen van een ontheffing een hele grote stap op weg naar automatisch vervoer. Ik ben dan ook zeer trots op dit resultaat.’ Op de parkeerplaats van het vliegveld rijdt 1 WEpod de ronde. De ander staat reserve. De steward rijdt mee en er mogen nog geen passagiers mee. Dat komt later. Dan kunnen er 6 mensen in het busje. 

De weg leren kennen

Het voertuig verzamelt met moderne techniek van radarapparatuur, lasersensors en camera’s alle details van de rondrit. Dat gebeurt door heel veel ritten te rijden. Die gegevens zorgen ervoor dat het voertuig veranderingen kan opmerken, zoals een omgevallen boom. Het voertuig remt dan zelfstandig af. De WEpod rijdt met behulp van gps-navigatie. Veiligheid gaat voor alles in dit project.

Stroom van zonnepanelen

De WEpod busjes rijden elektrisch. Ze rijden de hele dag op en neer, tot ze weer bij de laadpaal kunnen opladen. Elektriciteit komt van milieuvriendelijke zonnepanelen van Airport Weeze. Hier staat de grootste fotovoltaïsche installatie (30 hectare) in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Fotovoltaïsche energie is de directe omzetting van (zon)licht in elektriciteit.

Terug naar nieuwsoverzicht