Tentoonstelling Ad Gerritsen in Huis der Provincie

6-11-2019 schilderij van slapende vrouw

Provincie Gelderland exposeert van 21 november 2019 tot en met 31 januari 2020 werk van de kunstenaar Ad Gerritsen. Deze tijdelijke expositie is een blijk van dankbaarheid voor de genereuze schenking uit de nalatenschap van de kunstenaar.

‘Niets is wat het lijkt…’ luidt de titel van de expositie. De schilderijen van Ad Gerritsen (Arnhem 1940 - Arnhem 2015) trekken direct de aandacht door de klare beeldtaal en het frisse kleurenpalet. Maar tegelijkertijd vraagt u zich af waar u eigenlijk naar kijkt. Slaapt de geportretteerde of is er iets anders aan de hand? Kijken we naar een dader of naar een slachtoffer?
Met het maken van tijdelijke tentoonstellingen maken we een deel van onze collectie zichtbaar voor geïnteresseerden. De collectie omvat in totaal ongeveer 2.600 kunstwerken die een relatie met Gelderland hebben omdat de maker er is opgeleid, er werkt of woont óf omdat er een deel van Gelderland is verbeeld.

Geschiedenis

Ad Gerritsen en Provincie Gelderland hebben een bijzondere band. Begin jaren vijftig, toen Ad nog een kleine jongen was, werkte zijn vader mee aan de bouw van het Huis der Provincie. Hij had een levendige herinnering aan het spelen met zand bij het Huis der Provincie. Ongeveer 50 jaar later krijgt Gerritsen de opdracht om het college van Gedeputeerde Staten te portretteren. Hij zag die opdracht als een eerbetoon aan zijn vader. In de loop der jaren heeft de provincie meer werken van zijn hand verzameld. Gerritsen was een belangrijke kunstenaar die nog steeds invloed heeft op de jongere generatie kunstenaars.

Informatie tentoonstelling

Locatie: Huis der Provincie, eerste verdieping

Bezoekadres: Markt 11, 6811 CG Arnhem

Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 7.30-18.00 uur en vrijdag van 7.30-17.00 uur.
Gesloten van 23 december t/m 1 januari 2020.

Terug naar nieuwsoverzicht