Daisy Vliegenthart (CDA) stelt voor...

7-9-2017

Nee, ik ben geen telg uit een familiebedrijf. Wel heb ik mijn liefde voor de politiek van mijn vader meegekregen. Toen ik 19 jaar was en amper begonnen aan mijn studie Bestuurskunde, zei mijn vader: ‘Als je wilt dat iets verandert, wacht dan niet tot iemand anders het doet, maar pak het zelf op’.  Ik zie hoe belangrijk familiebedrijven zijn voor de regionale economie en daarom bereid ik een initiatiefvoorstel voor over het ondersteunen van familiebedrijven. 

Daisy Vliegenthart (CDA)

Familiebedrijf, nader gedefinieerd

Een familiebedrijf is een bedrijf waarbij 1 familie direct of indirect een meerderheid van zeggenschap heeft en formeel betrokken is bij het bestuur. In omzet en werkgelegenheid vormen familiebedrijven het fundament van de economie in deze provincie. Het is de ondernemende kracht van deze ondernemers die maatschappelijke groei en bloei mogelijk maakt in Gelderland. Familiebedrijven zijn meer dan andere bedrijven betrokken bij de lokale gemeenschap en vervullen een belangrijke verbindende rol in de maatschappij. Zo zijn ze vaak sponsor van lokale evenementen en sportverenigingen.  

Lange termijn focus

Familiebedrijven zijn beter uit de crisis gekomen dan andere ondernemingen. Doordat ze zich meer op de lange termijn focussen en geen last hebben van opdringerige aandeelhouders, kunnen ze zich beter wapenen tegen economisch onheil. Ze zijn niet bezig met de cijfers voor volgend kwartaal, maar kijken vooruit naar de volgende generatie. 

Ondernemer en familie

Op de meeste vlakken zijn familiebedrijven niet anders dan gewone bedrijven. Maar er zijn ook uitdagingen die zijn anders dan die van de andere bedrijven. Een familiebedrijf heeft te maken met de combinatie tussen ondernemerschap en familiebelangen. Zakelijk en persoonlijk lopen door elkaar heen en hebben invloed op de bedrijfsvoering en het functioneren van de familie. Een kritisch moment in het bestaan van een familiebedrijf is de bedrijfsopvolging. Zo overleeft zo’n 70% van de familiebedrijven de bedrijfsopvolging niet. 

Netwerk 

Familiebedrijven hebben een sterk netwerk in de lokale samenleving, maar niet als familiebedrijven onderling. En het blijkt juist dat familiebedrijven vooral leren van andere familiebedrijven. Helaas is dit netwerk nog klein en kwetsbaar. Als provincie kunnen we werken aan de bewustwording hiervan bij deze bedrijven en ze zo versterken. Ik werk aan een initiatiefvoorstel voor Provinciale Staten waarin de kracht van dat netwerk centraal staat. Provinciale Staten besluiten om te werken aan de bewustwording en het netwerk van familiebedrijven te vergroten en te professionaliseren. Daarvoor kunnen we ook onze eigen provinciale netwerken benutten voor familiebedrijven om zo partijen met elkaar te verbinden. 

Reageren?

daisy.vliegenthart@gmail.com

Terug naar nieuwsoverzicht