Staatssecretaris Knops bezoekt Gelderland en Euregio

16-5-2018 Staatssecretaris Raymond Knops en Clemens Cornielje

Woensdag 16 mei 2018 brengt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties een werkbezoek aan onze grensstreek en NordRhein Westfalen. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en gedeputeerde Michiel Scheffer ontvangen de staatssecretaris.

Grenzeloze Initiatieven

In het Huis der Provincie in Arnhem presenteren 6 nieuwe initiatieven  hun plannen voor grensoverschrijdende samenwerking. Presentaties van:

  • de Grenzhoppers Business School
  • het Nederlands Duitse Expertisecentrum Ondermijning en Veiligheid
  • het Smart Living Netwerk in de grensstreek
  • het Grensland Instituut voor onderzoek over de grens
  • het CleanTech Innovation Centre voor duurzame innovatie
  • Zorgeloos op Vakantie waar grensgemeenten samenwerken om recreatie voor mensen met een beperking te bevorderen

Tweetalig Onderwijs

’s Middags is de staatssecretaris te gast op de Euregio Realschule in Kranenburg (D). Deze particuliere school biedt een volledig tweetalig Nederlands/Duits onderwijsprogramma. Het programma sluit aan op het Nederlandse havo-systeem. Hierdoor kunnen leerlingen op elk moment wisselen van schoolsysteem . Zij werken hiervoor samen met Havo Notre Dame des Anges in Ubbergen.

Werken over de grens

Het werkbezoek wordt afgesloten bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D). De staatssecretaris gaat met het bestuur van de Euregio in gesprek over de knelpunten in de grensoverschrijdende samenwerking. Zoals de verschillen in wet- en regelgeving voor grenswerkers in Nederland en Duitsland. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het bestuur van de Euregio Rijn-Waal ontvangt de staatssecretaris bij de Euregio.

Open Grenzen

Staatsecretaris Knops zoekt praktische oplossingen voor het (samen)werken over de grens. Hij pleit voor beter taalonderwijs en meer steun voor werkzoekenden in de grensgebieden. Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘De grensregio biedt volop kansen op groei en banen. Als we de drempels voor samenwerken verlagen en elkaars cultuur en taal leren en waarderen. Samen maken we werk van open grenzen in Gelderland.'

Terug naar nieuwsoverzicht