Spoorverbetering Arnhem-Winterswijk

Ongeveer 21.000 reizigers maken dagelijks gebruik van de spoorlijn Arnhem – Winterswijk. De verbinding is 1 van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland. Reizigers gebruiken de lijn iedere dag van huis naar school, werk en studie én voor het doorreizen naar de Randstad en Nijmegen. Provincie Gelderland werkt aan het verbeteren van de spoorlijn samen met de gemeenten langs deze lijn, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en vervoerders (Arriva en Breng).

Spring direct naar

Spoorverbetering Zevenaar Didam

Het spoor op het traject Zevenaar-Didam wordt verdubbeld. Zo reizen de reizigers sneller en gemakkelijker met de trein. Door aanpassingen aan het spoor kunnen treinen tussen Zevenaar en Wehl bovendien sneller rijden.

Voordelen voor de reiziger

  • sneller: tussen Arnhem en de Achterhoek wordt de reistijd in beide richtingen 2 minuten korter
  • betrouwbaarder: tussen Zevenaar en Didam kunnen treinen elkaar voortaan passeren. De trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Dit betekent meer ruimte in de dienstregeling
  • betere overstap: door meer overstaptijd in Arnhem halen reizigers naar de Randstad de aansluiting op de intercity’s makkelijker
  • ICE: het treinverkeer hoeft zich in de toekomst niet meer aan te passen aan de dienstregeling naar Duitsland en verder

Planning

In oktober 2018 is aannemer Strukton gestart met de werkzaamheden. Eind 2019 zijn de spoorverdubbeling en de maatregelen voor de snelheidsverhoging gereed en kunnen de treinen rijden. De afronding, met onder andere de afbouw van de fiets- en voetgangerstunnel in de Babberichseweg, gebeurt naar verwachting in de eerste helft van 2020.

 Kaart spoorverdubbeling Zevenaar-Didam

Meer informatie

Een uitgebreide omschrijving treft u in de Folder Spoorverdubbeling Zevenaar-Didam. De folder en meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de website van prorail.nl.

Studie naar dubbelspoor Didam – Doetinchem De Huet en RegioExpres Achterhoek

Provincie Gelderland onderzoekt de mogelijkheid van een spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem De Huet. Dit maakt de introductie van een RegioExpres mogelijk. De RegioExpres is een sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem en verkort de reistijd op dat traject met 13 minuten. Voor reizigers die overstappen kan dit oplopen tot een reistijdwinst van 20 minuten.

RegioExpres

De RegioExpres rijdt als sneltrein zonder stop tussen Arnhem-Doetinchem en gaat dan verder als stoptrein tussen Doetinchem en Winterswijk. De RegioExpres vergroot de bereikbaarheid van de Achterhoek aanzienlijk. Reistijden dalen met 13 tot 20 minuten. Ook biedt de RegioExpres een goede aansluiting op Intercity’s richting Randstad en Nijmegen.
De kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem blijft bestaan.

Afbeelding verbeteren dienstregeling

Dubbelspoor Didam – Doetinchem en tunnel Europaweg

Om de RegioExpres mogelijk te maken is, naast de verdubbeling tussen Zevenaar en Didam, een extra gedeelte dubbelspoor nodig tussen de stations Didam en Doetinchem De Huet. Om de veiligheid te verhogen onderzoeken we of een tunnel in de Europaweg in Doetinchem mogelijk is.

Planning

In november 2019 ronden we de verkenningsfase af waarin de mogelijkheden staan uitgewerkt. In december 2019 verwachten we dat de informatie beschikbaar is om een beslissing te nemen. De Provinciale Staten besluiten dan of de spoorverdubbeling wordt gerealiseerd en de RegioExpres er komt.

Najaar 2018 Aanvullend onderzoek
December 2019 Besluitvorming
2020 Start planuitwerking

Contact

Stel uw vraag via het vragenformulier of neem telefonisch contact op via 026 359 99 99.