Snuffelfietsers brengen luchtkwaliteit en routes in kaart

20-2-2020 Wethouder Hans van Daalen en projectleider Jochem Damhuis (midden) reiken de cheque uit aan deelnemer Mark Holmwood (rechts)

Provincie Gelderland laat snuffelfietsen rijden in de regio Foodvalley. Een klein kastje aan het fietsstuur van vrijwilligers levert een berg aan informatie op. Met de informatie verbeteren we het fietsnetwerk in Gelderland en leren we meer over de luchtkwaliteit. Ook ontdekken we wat deze manier van meten nog meer op kan leveren.

Experiment provincie Utrecht

Provincie Utrecht startte in 2019 het experiment Snuffelfiets. Dat was zo’n succes, dat ze ons vroegen mee te doen om zo het gebied uit te breiden. Provincie Gelderland neemt de projectleiding op zich van het project in de regio Foodvalley; wat zowel Utrechtse gemeenten als Gelderse gemeenten betreft. Er zijn 80 meetkastjes in regio Foodvalley verdeeld onder 5 gemeenten. Gemeente Veenendaal gebruikt een jaar lang de helft van de kastjes. Gemeenten Scherpenzeel, Barneveld, Ede en Wageningen laten achtereenvolgens ieder 3 maanden lang snuffelfietsers in de regiorond rijden. 

Gemeente Barneveld

De Gelderse aftrap was op 30 oktober 2019 in Veenendaal en Scherpenzeel. Deze maand gaan de kastjes naar Barneveld. “Deelnemers kunnen met de snuffelfiets op een makkelijke manier bijdragen aan de kennis die nodig is voor veilige en schone fietsroutes. Daarom ondersteunen wij als gemeente Barneveld dit experiment van harte”, aldus wethouder Hans van Daalen.

40 deelnemers fietsen de komende 3 maanden tijdens hun dagelijkse route gegevens over luchtkwaliteit en fietsroutes bij elkaar. “Ik vind het belangrijk dat de luchtkwaliteit in Nederland wordt verbeterd ”, zegt deelnemer Mark Holmwood, “en ik wil als inwoner graag bijdragen aan te het verbeteren van de leefomgeving”. Met de bij elkaar gefietste gegevens krijgen we meer inzicht in welke fietsroutes vaak gebruikt worden. Deze en andere gegevens gebruiken we bij het verbeteren van ons fietsnetwerk. 

Mobiele data

Het mobiele meetkastje met verschillende sensoren wordt eenvoudig aan het fietsstuur vastgemaakt. Het kastje meet elke 10 seconden en stuurt de data automatisch door naar een digitaal platform. Het gaat om data over:

  • de locatie;
  • oneffenheden in de weg;
  • temperatuur;
  • luchtdruk;
  • luchtvochtigheid;
  • hoeveelheid fijnstof in de lucht.

Zo verzamelen we gegevens over de luchtkwaliteit. Het RIVM vergelijkt de data van de mobiele sensoren met die van stationaire meetstations. 

“Wat de dataverzameling precies gaat opleveren, is nog niet precies duidelijk. Dat is onderdeel van het experiment,” zegt projectleider Jochem Damhuis. “We hopen vooral dat er veel wordt gefietst en dat er met inwoners en andere partijen een dialoog ontstaat over de waarde van de verzamelde data.”

Open data

De verzamelde gegevens leiden niet meteen tot nieuw beleid.  “We doen zo ervaring op met deze manier van meten,” zegt projectleider Damhuis. “We willen met zo veel mogelijk partijen kijken naar wat we met de data kunnen. Zo transparant mogelijk. De gegevens zijn daarom via een open dataplatform raadplegen.” zegt Damhuis.

Terug naar nieuwsoverzicht