Snelheidsproef Spankeren afgelopen

6-12-2018 Bord 80 km/u

Tussen oktober 2017 en oktober 2018 voerden we een snelheidsproef uit op de N348 Spankeren (Zutphensestraatweg). In deze periode verlaagde we de snelheid van 80 naar 70 km/uur. De proef is afgelopen. Tot de zomer van 2019 onderzoeken en evalueren we de proef. Dit doen we met de gemeente Rheden en aanwonenden.

Geen verbetering voor de verkeersveiligheid

De voorlopige conclusie van de proef is dat alleen een snelheidsverlaging geen verbetering geeft voor de verkeersveiligheid. Aanwonenden en weggebruikers zijn ontevreden over de snelheid van 70 km/uur. Bewoners willen liever 50 km p/u. Weggebruikers 80 km p/u. In overleg met de gemeente gaat de provincie onderzoek doen naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld het aanpassen van de weginrichting. Eventuele maatregelen aan de Zutphensestraatweg nemen wij mee bij het groot onderhoud dat in 2022 gepland staat.

Borden verwijderen

We verwijderen de borden 70 km/uur. In oktober 2017 namen we een verkeersbesluit dat het mogelijk maakte de snelheid een jaar te verlagen. Dit verkeersbesluit is afgelopen. Juridisch gezien geldt er op de Zutphensestraat weer een snelheid van 80 km/uur. Met het verwijderen van de borden 70 km/uur is de situatie voor iedereen helder.

Proef

Gemeente en aanwonenden uitten zorgen over de verkeersveiligheid bij Spankeren. Dat was de aanleiding voor deze proef. Bewoners en gebruikers van de weg vulden tijdens de proefperiode meerdere malen een enquête in over de beleving van de snelheidsverlaging. Daarnaast zijn het gedrag en de snelheid gemeten met meetapparatuur.

Terug naar nieuwsoverzicht