Kind op fiets

SHIFT: Heel Gelderland fietst #3: De Kindvriendelijke Stad!

openbaar | door provincie Gelderland


13 november 2019 19.30 uur

inloop vanaf 19.00 uur

PLEK
Vlijtseweg 130, Apeldoorn


Informatie

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk.

Als een kind zich veilig over straat kan verplaatsen dan kan iedereen dat.

Deze filosofie staat in SHIFT - Heel Gelderland Fietst #3 centraal: Wat willen we veranderen wanneer we de stad ervaren door de ogen van een kind van 8, met een lengte van 1,20 meter? Deze avond gaat over het thema De Kindvriendelijke Stad.

Kinderen veilig over straat

Een zorgwekkende ontwikkeling is dat steeds minder kinderen fietsen. De provincie Gelderland ziet graag dat onze kinderen veilig over straat kunnen fietsen. Bijvoorbeeld van en naar school, vriendjes en sport. Op deze manier blijven kinderen in beweging, worden ze zelfstandiger en gelukkiger. Voor veel volwassenen is het drukke verkeer en onveilige verkeerssituaties onderweg echter reden om minder met hun kind te gaan fietsen. Daar wil de provincie Gelderland werk van maken.

Praten over kindvriendelijke keuzes

In deze editie van Shift: Heel Gelderland Fietst onderzoeken we hoe de omgeving aan de wensen van kinderen kunnen aanpassen. Waar moeten we rekening mee houden vanuit beleid en onderzoek en wat willen kinderen zelf? Over dit thema hebben we inspirerende sprekers uitgenodigd:

  • Linda Hooijer als programmamanager Comfortabele Gezinsstad bij de gemeente Apeldoorn. Het Programma Comfortabele Gezinsstad is één van de 3 strategische thema’s van de gemeente Apeldoorn. Met dit programma werkt Apeldoorn aan een vitaal en aantrekkelijke gemeente, waarin veilig opgroeien een van de speerpunten is.
  • Cycling4School is een beloningsproject gericht op ouders en hun kinderen, om de omgeving van scholen autovrijer en dus veiliger te maken. Ineke Spapé, directeur van SOAB gaat ons alles vertellen over dit project.
  • Hannah Wright is stedenbouwkundige bij STIPO en werkt onder anderen aan het project The City at Eye Level. Daarin helpt zij steden bij het ontwikkelen van plekken waar de ervaring van inwoners centraal staat. (let op: Engelstalig!)
  • in 2015 nam Bas Breman het heft in eigen handen. Iedere dag ervaarde hij de verkeersonveiligheid bij de Piekschool in Wageningen als hij zijn kinderen op de fiets naar school bracht. Samen met de school, wijkbewoners, ouders en gemeente ontwikkelde hij een zoen-en-zoefzone die de omgeving verkeersveiliger maakte en ervoor zorgde dat weer meer kinderen op de fiets naar school worden gebracht.

Over de reeks SHIFT: Heel Gelderland Fietst

Hoe willen we dat Gelderland er in de toekomst uit zal zien en hoe groot is de rol van de fiets in die toekomst? Deze vraag staat centraal in de SHIFT: Heel Gelderland Fietst reeks die op verschillende plekken in Gelderland gaat plaatsvinden. Er komen maatschappelijke thema’s aan bod waarin wij laten zien dat de fiets een onderdeel van de oplossing voor veel verschillende problemen kan zijn. Denk hierbij aan onderwerpen als duurzaamheid, (mentale) gezondheid, economie en drukte in de stad.

Neem bij vragen contact met ons op via provincieloket@gelderland.nl