Scholieren grensstreek aan de slag met de VN-bouwstenen van de vrede

12-9-2019 kinderen springen in het water

Hallo Europa maakt grenzeloze ontmoeting mogelijk tussen Nederlandse en Duitse jongeren in de grensstreek. De aftrap van de activiteiten is op 19 september 2019. Op deze dag maken 100 jongeren in de leeftijd 13 tot 17 jaar voor het eerst kennis met elkaar. De jongeren werken samen op basis van de bouwstenen van de vrede: de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) van de Verenigde Naties. Deze ontmoeting resulteert in een expositie van de door jongeren gemaakte kunstwerken in maart 2020. Belangstellenden, jong én oud, zijn welkom om mee te doen.

Armoede, gelijkheid, onderwijs

De scholieren gaan met elkaar in gesprek over thema’s als armoede, gelijkheid en onderwijs. De dagvoorzitter is Tako Rietveld, oud-verslaggever bij het NOS-Jeugdjournaal en de eerste kindercorrespondent ter wereld. Leerlingen van het Graafschap College in Doetinchem, opleiding Facilitair Leidinggevende, ondersteunen deze dag. Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog ‘Jullie jongeren hebben een bijzondere positie. Je denkt na over vrede en vrijheid, beide mogelijk gemaakt na een grote oorlog die jullie niet zelf hebben meegemaakt. Een mooie en moeilijke opdracht. Met deze ontmoeting maken jullie concreet waar vrijheid mede voor bedoeld is. Grenzen overgaan om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.’

Deelnemende scholen

Almende College Wesenthorst te Ulft, Rietveld Lyceum te Doetinchem, Stadtische Gesamtschule en de Städtisches Gymnasium Willibrord, beide in Emmerich am Rhein, doen mee. Scholieren gaan in de periode van september 2019 tot en met maart 2020 bij elkaar op schoolbezoek en nemen een kijkje bij (duurzame) bedrijven in Nederland en Duitsland. Het doel is kennismaken, samenwerken en een duurzame relatie opbouwen.

Locatie en aanmelden

Belangstellenden, jong én oud, die mee willen doen, zijn welkom om mee te doen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het programma duurt van 9.30 tot 12.00 uur. De locatie is Stadttheater Emmerich am Rhein, Grollscher Weg 6 in Emmerich am Rhein. Meld u aan voor het evenement.

Deelnemende partijen Provincie Gelderland, INTERREG Duitsland Nederland, Euregio Rijn-Waal, de gemeenten Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem en Emmerich am Rhein betalen dit project. 

Terug naar nieuwsoverzicht