Bekijk hier de online versie | Afmelden
Editie 4 - december 2019

Minister blij met aanpak A50, vervolgtraject start in december

MIRT-onderzoek afgerond

Met de besluitvorming vanuit het Rijk en de provincies, is de fase van het MIRT-onderzoek afgerond. Vanaf december starten Rijk, provincie Noord-Brabant en provincie Gelderland met de MIRT-verkenning. In de aanloop naar de MIRT-verkenning doorlopen we de zogenaamde ‘kwartierfase’. Daarin onderzoeken we hoe we het proces inrichten en hoe we het project gaan organiseren.

Twee sporen, twee plannen van aanpak

De kwartierfase kunnen we onderverdelen in twee sporen:

  1. MIRT-verkenning
  2. Strategische Agenda Corridor (en mobiliteitsaanpak)

Voor beide sporen werken we een Plan van Aanpak uit, waarbij we focussen op werkwijze, het proces en de planning. Ook hebben we uitgebreide aandacht voor bemensing, samenwerking en financiering. Provincies Gelderland en Brabant werken gezamenlijk de aanpak voor de Strategische Agenda uit. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor de MIRT-verkenning.

Slagvaardige organisatie cruciaal

Belangrijk voor zowel de projectorganisatie als het proces is slagvaardigheid. We werken met een gezamenlijke projectgroep. Daarnaast krijgt elk spoor, zowel de MIRT-verkenning als de Strategische Agenda, een eigen werkgroep voor inhoudelijke ontwikkeling en sturing.

Planning Plan van Aanpak

Van december 2019 t/m februari 2020 werken we een eerste opzet uit, met daarin de hoofdlijnen en contouren voor de aanpak. Het plan van aanpak voor de MIRT-verkenning wordt in het voorjaar van 2020 definitief vastgesteld. Tegen die tijd moeten alle aspecten van het proces en de projectorganisatie duidelijk én afgesproken zijn. Vervolgens wordt de MIRT-verkenning verder opgestart en uitgewerkt.

Inbreng stakeholders

Stakeholders worden op meerdere momenten in het proces bijgepraat en uitgenodigd om hun visie te geven op aanpak, resultaten en oplossingsrichtingen.

De eerstvolgende stakeholderbijeenkomst vindt plaats in februari 2020. U bent van harte welkom. Zodra de datum bekend is, informeren we u hierover via de projectwebsite.

Terugblik: omgevingsmanagement en participatie rondom de problematiek op de A50

De A50 tussen Nijmegen en Eindhoven is één van de grootste knelpunten in Nederland op het gebied van wegen, vaarwegen, spoor en openbaar vervoer. Rondom de knooppunten Ewijk, Bankhoef en Paalgraven zijn steeds meer files met grote gevolgen voor iedereen die aan het tracé woont of werkt. 

Omdat de bevolking de komende jaren stevig groeit, zullen de problemen verder toenemen. We blikken terug op het omgevingsmanagement tijdens de fase van het MIRT-onderzoek. 

Bij de forse problematiek op de A50 met zulke verregaande gevolgen is zorgvuldig en grondig Omgevingsmanagement van essentieel belang. De centrale opgave voor het omgevingsmanagement is:

Tijdig, proactief en systematisch contact met alle relevante stakeholders (of hun vertegenwoordigers) met het oogmerk om tot zorgvuldige en zoveel mogelijk gedragen besluitvorming te komen.

Uitgangspunt voor het omgevingsmanagement is om de stakeholders en hun standpunten te doorgronden. Een eerste stap voor het Omgevingsmanagement die we het afgelopen jaar hebben gezet is het in kaart brengen van de groepen die belang hebben bij de A50. Vervolgens is de participatieladder (zie afbeelding) als hulpmiddel ingezet om stakeholders in te delen op hun invloed en betrokkenheid bij (problematiek op) de A50.

Voorbereidende stakeholderanalyse

Met een voorbereidende analyse kregen stakeholders vanaf het ‘eerste uur’ de mogelijkheid om hun ideeën, redenaties en overwegingen aan te dragen. Deze groep bestaat uit forenzen, bewoners, bedrijven, winkeliers, vervoerders, weggebruikers overheden en natuur. Zij zijn allemaal gebaat bij een duurzame oplossing voor de verkeersproblemen op de A50 Nijmegen-Eindhoven. Met de stakeholderanalyse hebben zij dieper inzicht geboden in hun ideeën en belangen.  We stelden ze bijvoorbeeld de volgende vragen:

Hoe belangrijk is de A50 voor uw of uw achterban?

•

‘Onze hele economie is afhankelijk van de A50 en de A59’

•

‘De corridor is cruciaal voor vrachtverkeer op de Oostflank van Nederland’

•

‘De A50 is de levensader van onze gemeente’

•

‘Voor Oost-Brabant is het de toegangspoort tot Gelderland-midden’

•

‘Verbindende schakel tussen Hightech in Brainport Eindhoven, AgriFood Capital en Health Valley Nijmegen-Arnhem’

Hoe kijkt u of uw achterban aan tegen de verkeersproblemen op de A50?

•

‘Verbindende schakel tussen Hightech in Brainport Eindhoven, AgriFood Capital en Health Valley Nijmegen-Arnhem’

•

‘De corridor is cruciaal voor vrachtverkeer op de Oostflank van Nederland’

•

‘De A50 is de levensader van onze gemeente’

•

‘Voor Oost-Brabant is het de toegangspoort tot Gelderland-midden’

•

‘Verbindende schakel tussen Hightech in Brainport Eindhoven, AgriFood Capital en Health Valley Nijmegen-Arnhem’

Stakeholderbijeenkomst #1: Samen aan de slag

Conny Bieze

De eerste startbijeenkomst, in april 2019, werd georganiseerd om de problemen op de corridor zo helder mogelijk in kaart te brengen. Inmiddels oud-gedeputeerde van de provincie Gelderland Conny Bieze was aanwezig om het doel en ook het belang van de bijeenkomst te benadrukken.

Deelnemers kregen na een korte presentatie van adviesbureau Arcadis de kans om zelf aan de slag te gaan. In een interactieve werksessie probeerden zij gezamenlijk een antwoord te krijgen op de vraag: welke oorzaken liggen ten grondslag aan de problematiek op de A50?

Stakeholderbijeenkomst #2: Oplossingsmogelijkheden creatief in beeld

Tijdens de tweede bijeenkomst werd, bij een creatieve sessie, in kaart gebracht welke oplossingsrichtingen bedacht konden worden. De middag werd afgetrapt met een korte presentatie over de eerste resultaten in het MIRT-onderzoek. Stakeholders kregen daarbij de mogelijkheid om mee te denken en praten. De ANWB, bij monde van regiomanager Rob Gremmen, was bijvoorbeeld blij met de uitgebreide aandacht voor veiligheid, ,maar: “(…) het lijkt me nuttig om dat ook te kwantificeren.” 

Wethouder in de gemeente Meierijstad Harry van Rooij vindt het belangrijk dat de oplossingen in beide provincies goed op elkaar kunnen aansluiten. “Het grootste deel van de A50 ligt immers in Brabant. Grote delen van de problematiek vloeien voort uit de dynamiek vanuit Eindhoven/Meierijstad.” Aat Hueting reageert: “Problematiek is inderdaad met elkaar verbonden,  maar vraagt tegelijkertijd ook om verschillende oplossingen.”

Ellen Neelen, gemeente Oss, sluit daarbij aan: “Het lijkt mij zinvol om oplossingen ook af te stemmen op de afstanden die mensen afleggen op het tracé Nijmegen-Eindhoven. Mensen die relatief weinig kilometers maken, zouden bijvoorbeeld ook de fiets kunnen pakken.”

Deelnemers gingen na de presentatie in groepjes uiteen om met elkaar te dromen over de beste oplossingen en die in detail uit te werken. Oók de toen kersverse gedeputeerde Christianne van der Wal. Dat leverde mooie inzichten én waardevolle oplossingsrichtingen op die in het onderzoek worden meegenomen.

Stakeholderbijeenkomst #3: “Samen het gesprek aangaan is het belangrijkste!”

Bij de afsluitende informatiebijeenkomst die in september plaatsvond in Kasteel Wijchen, kwamen stakeholders bij elkaar om te praten over de oplossingsrichtingen die uit het MIRT-onderzoek voortvloeien. De oogst: dieper inzicht in de haalbaarheid en potentie van de mogelijke maatregelen om de problemen op de corridor Nijmegen Eindhoven op te lossen.

Daarnaast was er ook aandacht voor eventuele verschuiving van de problematiek: als problemen alleen in Gelderland worden aangepakt, ontstaan er weer nieuwe problemen in Brabant.

Dat betekent: samen aan de slag gaan. Gedeputeerde van provincie Gelderland Christianne van der Wal sloot de bijeenkomst enthousiast af: “We gaan er vol voor!”

Heldere nieuwsbrieven

Naast het aanhaken van diverse groepen stakeholders, zijn zij ook helder en volledig op de hoogte gehouden van vorderingen in het onderzoek door middel van drie nieuwsbrieven. Telkens na een stakeholderbijeenkomst is de nieuwsbrief verzonden.

  • Editie 1: april 2019

De eerste nieuwsbrief werd verzonden op 11 april aan 110 ontvangers, van wie 70% de mailing werkelijk geopend heeft. Bijna 1 op de 8 van hen heeft in de nieuwsbrief een link aangeklikt.

  • Editie 2: juli 2019

De tweede nieuwsbrief werd verzonden op 5 juli aan 139 ontvangers, van wie 69% de mailing werkelijk geopend heeft.

  • Editie 3: november 2019

De laatste nieuwsbrief werd verzonden op 22 november aan 146 ontvangers, van wie 64% de mailing werkelijk geopend heeft. Bijna 1 op de 7 van hen heeft een link aangeklikt in de nieuwsbrief.

Informeren van de doelgroep met projectwebsite

De doelgroep is ook helder geïnformeerd met een overzichtelijke projectwebsite: gelderland.nl/A50. Op deze speciale pagina kan de doelgroep informatie vinden over de gebiedsgerichte mobiliteitsaanpak, resultaten van het MIRT-onderzoek, het belang van de A50, verkeersdrukte tijdens de spitsen, welke overheden en organisaties met elkaar samenwerken in het project én de planning van het onderzoek bekijken. Ook vinden zij hier diverse downloadbare documenten, waaronder posters, flyers, nieuwsbrieven en het rapport over het MIRT-onderzoek.

Tussen 1 januari en 28 november 2019 is de website door 721 mensen bezocht en maar liefst 1.136 keer weergegeven.

Colofon

MIRT-onderzoek: A50 Knooppunten Ewijk- Bankhoef-Paalgraven is een uitgave van het ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat, de provincie Noord Brabant en provincie Gelderland

De provincie Gelderland gaat op een veilige manier om met uw gegevens.

Afmelden

Contact

Provincieloket, 026 359 99 99
provincieloket@gelderland.nl
gelderland.nl