Praat mee tijdens de Dag van Gelderland

9-10-2019 man interviewt jongeren op schommel

Heeft u zich al aangemeld voor de Dag van Gelderland op 6 november 2019? We hebben een afwisselend programma voor een breed publiek. In de ochtend zijn er sessies bij Theater Orpheus in Apeldoorn. Ook kunt u meedoen aan excursies op diverse Gelderse locaties. Na het plenaire deel in de middag kunt u nog aanschuiven bij 1 van de 3 verdiepende sessies. Alles staat in het teken van energietransitie, biodiversiteit en het vestigingsklimaat in Gelderland. Kom ook en praat en denk met ons mee!

Bezoek Omnisport, Klimaatstraat of energiebosjes

Vanaf 09.30 uur kunt u deelnemen aan deze Dag van Gelderland. Er zijn excursies naar onder andere de regio Foodvalley, sportcomplex Omnisport in Apeldoorn, Heerenboerderij de Groote Modderkolk in Loenen, energiebosjes in Weteringsebroek en de Klimaatstraat in Apeldoorn. Kijk op de website van de Dag van Gelderland voor alle excursies.

Duurzame Veluwe en voedselkeuze

In de ochtend zijn er ook verschillende sessies, in Theater Orpheus. Zo geven Frans de Vijlder en Wenne Bergman van de Hogeschool Arnhem Nijmegen inzicht in hoe we effectief in netwerken kunnen samenwerken. Rob van den Hazel van het programma Vitale Vakantieparken Veluwe nodigt u uit om mee te praten en denken over 472 kansen voor een duurzamere Veluwe. In de workshop van Henk Westhoek van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) leert u wat Gelderse gemeenten op de verschillende niveaus kunnen doen voor een duurzamere voedselkeuze. Ook zijn er studiogesprekken met commissaris van de Koning John Berends en de 6 Gelderse gedeputeerden. Kijk voor het programma van alle sessies op de website van de Dag van Gelderland.

Van grot tot paleis

Rijksbouwmeester Floris Alkemade neemt ons in de middag op originele wijze mee in zijn kijk op de onderwerpen energietransitie, biodiversiteit en vestigingsklimaat. Wandel mee door een Italiaanse renaissancetuin, van grot tot paleis. Onderweg komen er inspirerende sprekers voorbij, zoals schrijfster en theatermaakster Rebekka de Wit, filosoof Ad Verbrugge, architect Ronald Rietveld en documentairemaakster Manon Ossevoort. Ze reflecteren op de ontwikkeling van de mens en de dilemma’s waar we vandaag voor staan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we goede beslissingen nemen over de 3 belangrijke onderwerpen energietransitie, biodiversiteit en vestigingsklimaat?

Biodiversiteit: werken met de natuur

Aan het einde van de middag bent u welkom bij 1 van de 3 verdiepende sessies over energietransitie, biodiversiteit en vestigingsklimaat. Bioloog Louise Vet bespreekt het onderwerp biodiversiteit. Ze is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Haar missie is om het belang van ecologische kennis uit te dragen naar een breed publiek.

Vestigingsklimaat: duurzaam ondernemen in Gelderland

Hoe maken we Gelderland nog aantrekkelijker om duurzaam te ondernemen? Welke rol hebben de overheid en het bedrijfsleven en wat betekent dit voor de onderlinge samenwerking? Directievoorzitter Jan Ummenthum van Rabobank Arnhem en omstreken trapt deze sessie af. Hij gaat in op regionale economische trends en ontwikkelingen. Vervolgens licht Rudi Cartuyvels, COO van Vlaams onderzoeksinstituut Imec, toe waarom zij hebben besloten zich in Gelderland te vestigen. En wat voor hun de belangrijkste factoren zijn geweest die Gelderland zo aantrekkelijk maken. Gedeputeerde Christianne van der Wal sluit de sessie af.

Energietransitie: van fossiel naar duurzaam

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen toegang heeft tot schone energie en dat dit leidt tot lokale oplossingen, lokale betrokkenheid en lokale banen? Directeur Strategie bij Alliander Pallas Agterberg zoekt naar de routes hiervoor en neemt ons mee in haar verhaal.

Aanmelden

Wilt u meer weten? Op de website van de Dag van Gelderland vindt u alle informatie over de Dag van Gelderland en kunt u zich aanmelden.        

Terug naar nieuwsoverzicht