Pop up nature office, Pokemon Go! op de Veluwe.

6-12-2017 bankje

Vanavond zijn in Burgers’ Zoo de 10 winnaars bekend gemaakt van de Veluwe Prijsvraag. Uit 300 inzendingen koos de jury 10 plannen om de Veluwe nog mooier en leuker te maken. ‘De diversiteit van de inzendingen lijkt op de diversiteit van de Veluwe. Er waren inzendingen waar rust vanuit ging, maar ook actie. Eén ding hadden ze gemeen: een buitengewoon grote liefde voor de Veluwe!’ zegt juryvoorzitter Marije Storteboom.

De prijsvraag

Vorig jaar werd de Veluwe uitgeroepen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. De regio won daarmee €300.000 om de Veluwe nog aantrekkelijker te maken. Om goede ideeën en initiatieven te krijgen voor dit geldbedrag, schreven de provincie en VeluweAlliantie een prijsvraag uit. Er kwamen ruim 300 inzendingen uit het hele land binnen. Die varieerden van apps en afgelegen vakantiehuisjes tot de herintroductie van kangoeroe’s.

De 10 winnende ideeën krijgen €1.000 en kunnen hun plan met hulp van de provincie uit gaan werken. Daarvoor is in totaal €300.000 beschikbaar. ‘Met deze plannen zijn we weer een stap dichter bij het doel van provincie en regio, namelijk de Veluwe weer de beste vakantiebestemming van Nederland maken,’ aldus Gedeputeerde Bea Schouten. ‘Daarvoor moeten we onze natuur behouden en dit soort goede ideeën voor recreatie stimuleren.’

De 10 winnende ideeën

De Veluwe, door de ogen van - Yvonne Rouwhorst

Via een Audiotour vertellen bekende personen boeiende verhalen over een plek of aspect van de Veluwe. De ingesproken fragmenten zijn via een applicatie alleen te beluisteren op de plek waar het fragment bij hoort.

Pop up nature office - Akke Hak

Een tijdelijk kantoor midden in de natuur van de Veluwe, jaarlijks in de zomermaanden (half mei tot eind augustus). Misschien met een tentdoek tegen regendruppels, maar verder alleen het geluid van vogels.

Go Veluwe! - Mathanje Huisman

Pokemon Go! op de Veluwe. Voordat we op de fiets stappen, downloaden we op Go Veluwe de fietsroute. Op elke fietsroute zijn ‘landmarks’ te verzamelen. Door op een landmark te klikken verschijnt er een ‘augmented reality’ omge­ving. Hierin lokaliseren we de landmark. Wanneer we die ‘gevangen’ hebben geeft Go Veluwe (historische) informatie over de plek.

Water drinken voor de Veluwe - Jan van Muyden vanuit het Veluwefonds

De Veluwe is meer dan droge zandgronden met bos, heide en zandverstuivingen. Wie bij zijn maaltijd water bestelt, krijgt Veluws drinkwater in een herkenbare kan en betaalt daarvoor een symbolisch bedrag dat wordt ingezet voor natuurbeheer op de Veluwe. Via een website is te volgen in welke natte natuur het geld wordt geïnvesteerd.

50 dingen die een kind voor z’n 12de op de Veluwe moet doen - Marieke Ankoné vanuit het IVN

Slapen in de open lucht, sterrenkijken, wild spotten en heide ruiken. Het klinkt zo gewoon, maar heel veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan! Een Veluwse ‘bucket list’ voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Beleef-de-Veluwe-rugzak - Marloes Beerling vanuit het IVN

Een rugzakje vol met zoekkaarten en andere materialen waarmee kinderen op ontdekkingstocht kunnen. Dankzij de rugzak beleven kinderen de Veluwe intenser en ze vergroten de kennis over de omgeving. De rugzak is gekoppeld aan een prijsvraag: maak een vlog van de Veluwe safari en win een gratis gezinsweekend op de Veluwe .

VeluWElijn - Martijn Alferink

Toeristen komen via een appje of telefoongesprek in contact met een willekeurige bewoner van de Veluwe. Deze vertelt vanuit eigen ervaringen en enthousiasme een en ander over de Veluwe, de geschiedenis en wat er zoal te beleven valt.

Open oriëntatienetwerk op de Veluwe - Jurjen Kamphuis

Bij oriëntatiesport wordt er lopend of rennend, een route af gelegd tussen verschillende oriëntatiepunten. Per oriëntatiepunt is een soort doordrukstempel aanwezig voor het bewijs van aanwezigheid. Geschikt voor alle leeftijdscategorieën en zorgt voor een echt Veluwse beleving.

Evert – Het grote Veluwe Vakantie Doe Boek - Jan Pranger

Ouderwets gezellig en herkenbaar in dit digitale tijdperk. Een vakantieboek om in te lezen en om dingen mee te doen: educatie op een leuke manier. Een deel van de opbrengst gaat naar een Veluws goed doel gerelateerd aan kinderen. Het wilde varken Evert is de rode draad in het boek.

Sterren van de Veluwe - Freek van Riet & Rosanne Schrijver

We markeren 12 verschillende landschappen op de Veluwe met ‘medaillons’, grote cirkels in het landschap. De medaillons zijn een uitkijkplek in de omgeving en een speelplek voor kinderen. Op de cirkels worden in woord en beeld verhalen verteld van die plek. Een stap dichter bij Veluwe op 1

De Veluwe is 1 van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Niet voor niets is het ook een van de meest populaire vakantiebestemmingen. Dat moet nog beter, de Veluwe moet weer op 1 komen.

Om dit te bereiken werken Veluwse gemeenten, de provincie Gelderland, terreinbeheerders, grondeigenaren en recreatieondernemers samen in de VeluweAlliantie om recreatie en toerisme te stimuleren en de natuur te behouden. 

Terug naar nieuwsoverzicht