Winnaars challenges Mijn Huis Staat In Gelderland bekend

22-11-2021

De Huisdieren uit Dieren en Plan 26 van Coöperatie Nijbroek zijn de winnaars van de challenges van Mijn Huis Staat In Gelderland. Met deze wedstrijd helpt provincie Gelderland woonpioniers hun droomwonen waar te maken. Met de challenges voor energietransitie, klimaatadaptatie en biodiversiteit en leefbaarheid maken de teams hun woonplannen klaar voor de toekomst. De winnaars ontvangen een bedrag van € 1.500 om hun plannen uit te voeren.

Meer woningen, minder leegstand

Gedeputeerde Peter Kerris maakte vrijdag 19 november 2021 de winnaars bekend: "Met Mijn Huis Staat In Gelderland helpen we woningzoekenden om leegstaande panden om te bouwen tot woningen. Meer woningen, minder leegstand! Maar een droomwoning bestaan niet alleen uit stenen. We hebben de vijf teams uitgedaagd hun woonplannen klaar voor de toekomst te maken."

Winnaar Energietransitie

De Huisdieren is de winnaar van de challenge voor energietransitie. In Dieren bouwen zij een voormalige kleuterschool om naar een woongroep van 6 huisgenoten. Door te bouwen met tweedehands materiaal, voorzieningen te delen en het verbruik te monitoren maken zij hun woning energieneutraal.

Winnaar Klimaatadaptatie en Biodiversiteit

Plan 26 van Coöperatie Nijbroek is de winnaar van de challenge voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. In Nijbroek bouwen zij een verouderde boerderij om tot 5 (schuur)woningen met een energieveld erachter. Zij hebben een uitgebreid landschapsplan gemaakt, waarbij een ‘kaal’ perceel wordt omgetoverd tot een bloeiend leefgebied voor plant, dier en mens.

Winnaar Leefbaarheid

De Huisdieren is tevens de winnaar van de challenge voor leefbaarheid. Als ‘nieuweling’ in de buurt stelt de groep haar woongroep open voor de omgeving. Met speciale aandacht voor jongeren. Hiermee zorgt de woongroep voor meer sociale verbinding in de buurt en draagt het bij de leefbaarheid van de wijk.

Mijn Huis Staat In Gelderland

'Mijn huis staat in Gelderland'  is in volle gang. Wat begon met een zoektocht naar locaties, heeft inmiddels geleid tot 5 finalisten, die hard bezig zijn met om van hun leegstaande gebouwen een droomwoning te maken. De 5 teams zijn:

Woonzorg De Plataan in Wezep:

Transformatie school tot woningen voor kinderen met een beperking.

De Hanze in Maasbommel:

Transformatie dorpshuis tot 4 woningen

De Huisdieren in Dieren:

Transformatie kleuterschool in een woongroep voor 6 huisgenoten

Plan 26 van Coöperatie Nijbroek:

Transformatie boerderij in 5 (schuur)woningen met een energieveld.

Back tot School in Appeltern:

Transformatie voormalige school naar starterswoningen

Samen met de provincie en de gemeenten werken de teams hun woonplannen uit. In 2022 starten ze met de bouw van hun droomwoning. In 2023 worden de hoofdprijs en de publieksprijs van ‘Mijn huis staat in Gelderland’ uitgereikt.

Meer informatie over de teams staat op de website Mijn huis staat in Gelderland.

Terug naar nieuwsoverzicht