Wijchen neemt meer tijd voor burgemeesterprocedure

19-3-2021

De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Wijchen heeft, in overleg met de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, er voor gekozen om pas na de raadsverkiezingen van 2022 verder te gaan met de procedure voor een nieuwe burgemeester. De huidige waarnemend burgemeester Marijke van Beek, zal tot die tijd aanblijven.  

Meerdere overwegingen speelden een rol bij dit besluit:

  • de behoefte om terug te kijken naar de afgeketste bestuurlijke fusie;
  • vooruit te kijken via het Strategisch Kompas;
  • en een verkenning naar de ontwikkelingen in de regio.

Toekomst

De raad wil een grondige evaluatie van het proces van de bestuurlijke fusie met Druten. Naast deze terugblik wil de gemeenteraad ook met de lokale samenleving in gesprek over de toekomst van Wijchen. Dit maatschappelijk gesprek was tijdelijk stilgelegd in verband met de herindeling met Druten, maar nu die van de baan is, wil de politiek hier weer volop mee aan de slag.

Regio

Daarnaast heeft de commissaris benadrukt hoe belangrijk het is om nu de samenwerkingsmogelijkheden in de regio te verkennen, zeker nu de fusie met Druten niet doorgaat. Wijchen is een sterke gemeente die complexe vraagstukken moet oplossen op het gebied van onder meer natuur, energiestransitie, landbouw, zorg en woningbouw. De provincie zal daarbij naast deze en andere gemeenten staan, om als partner mede invulling te geven aan mogelijke oplossingen.

Al met al zijn dit bestuurlijke opgaven waarbij de waarnemend burgemeester zorgt voor stabiliteit en continuïteit en daarbij een stimulerende rol kan spelen. Waarna haar opvolger aan de slag kan met de uitkomsten van de diverse processen. Het gaat er om dat de gemeenteraad later met het juiste profiel en de ontwikkelde scenario’s de beste burgemeester kan kiezen.

Terug naar nieuwsoverzicht