Werkbezoek gedeputeerde Christianne van der Wal aan Nespresso in Lichtenvoorde

7-2-2020

Gelders gedeputeerde voor circulaire economie bezocht vrijdag 7 februari 2020 de Recyclelijn van Nespresso Nederland in Lichtenvoorde. Ze was daar op uitnodiging van Nespresso om kennis te nemen van het hergebruik van aluminium koffiecapsules. Tijdens dit werkbezoek is ook gesproken over het verder besparen van grondstofstromen.

Nespresso heeft voor de Nederlandse markt een speciaal recyclesysteem ontwikkeld, in samenwerking met recyclepartner Remondis. Deze recyclelijn staat in Lichtenvoorde en is sinds 2012 operationeel: 100% van de verkochte Nespresso capsules kan in dit systeem worden verwerkt.

Trots

“Het is geweldig dat Nespresso in samenwerking met Remondis een speciaal recyclesysteem heeft ontwikkeld. En dat ze ook hun aandeel nemen in het inzamelen van de gebruikte capsules. Dat laat de kracht zien van onze Gelderse bedrijven. En daar ben ik trots op!”, aldus Van der Wal na afloop van haar bezoek. “Voor mij is de vraag hoe we meer bedrijven kunnen stimuleren om hun afvalstromen om te zetten in nieuwe grondstoffen. Nespresso laat zien daar goed toe in staat te zijn en kan daarom hopelijk ook als inspiratie dienen voor andere bedrijven. We willen de circulaire economie versnellen door focus op de grote grondstofstromen in Gelderland. En daar hoort consumentenafval toe.”

Inzamelen van aluminium

“We recyclen het aluminium en de koffieresten worden omgezet in biobrandstof en compost. De stadsbussen in Nijmegen rijden op het biogas dat wordt opgewekt uit koffieresten van Nespresso. Het gerecyclede aluminium wordt gebruikt voor de productie capsules, fietsen, auto’s en andere producten. Het inleveren van de capsules voor recycling maken we zo eenvoudig mogelijk voor onze klanten. Ieder verkooppunt is tevens een inleverpunt voor de recycling van onze capsules. Onze consumenten kunnen hun gebruikte capsules bovendien meegeven aan de bezorger, waarna ze in Lichtenvoorde worden gerecycled", zegt Astrid Haas, Technical & Quality Manager van Nespresso.

In maart 2019 heeft Nespresso alle andere producenten van geportioneerde koffie uitgenodigd om deel te nemen aan het recyclingprogramma. Hiermee wil Nespresso de weg vrijmaken voor een landelijk recyclingsysteem voor aluminium koffiecapsules, waarvoor een belangrijke basis in Lichtenvoorde is gelegd. 

Terug naar nieuwsoverzicht